Overlast neemt toe, dijkwacht gaat inspecteren

Gepubliceerd op 26 december 2023

Op verschillende plekken in ons gebied is vannacht weer veel neerslag gevallen. We houden er rekening mee dat er nog meer neerslag gaat vallen. De hoeveelheid water die we af moeten voeren - en de bijbehorende overlast - neemt daardoor verder toe. Voor de zekerheid komt morgen de vrijwillige dijkwacht in actie om preventief de dijk langs de Vecht te inspecteren.

Onze medewerkers blijven er alles aan doen om het vele water in goede banen te leiden en zo snel mogelijk af te voeren. Pompen worden geplaatst, gemalen ingezet, dammen en nooddijken aangelegd en een team van 20 medewerkers heeft gisteren tot middennacht gewerkt en gezorgd dat er weer voldoende zandzakken gevuld klaar staan om in te zetten. Maar het blijft de aankomende dagen regenen en we kunnen niet uitsluiten dat er op diverse plekken (meer) overlast gaat ontstaan.

Respecteer wegafzettingen

We snappen dat het aantrekkelijk is om een kijkje te gaan nemen op plaatsen waar het water erg hoog staat. Tegelijkertijd vragen we dringend om afstand te houden. Daar waar het water hoog staat kan het gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld door stroming. Ook zijn dat juist de plekken waar onze mensen aan het werk zijn, soms met grote machines. Respecteer dus voor uw eigen veiligheid de wegafzettingen.

De Vecht

Momenteel heeft de Vecht bij De Haandrik een afvoer van circa 170 m3 per seconde. Volgens de huidige verwachting zal dit nog verder toenemen tot ongeveer 190 m3 per seconde op woensdag 27 december. De Vecht zit dus goed vol en gaat hier en daar ver buiten de oevers. Ook na 27 december blijft de waterstand op de Vecht nog hoog.

Het waterschap heeft retentiegebied (gebied om water vast te houden) het Heemsermarspark in Hardenberg ingezet om overlast in Hardenberg tegen te gaan. De dieren in het park zijn gisteren geëvacueerd en elders ondergebracht. Een tunnel (Voordesteeg) vanuit de dierenweide richting de wijk Marslanden is afgesloten met betonblokken om het water vast te houden in het park. We roepen dringend op om niet ter plekke te gaan kijken. Het kan gevaarlijk zijn en u hindert eventuele werkzaamheden van het waterschap.
De vrijwillige dijkwacht gaat woensdag voor de zekerheid de dijken langs de Vecht inspecteren, zodat mogelijke knelpunten op voorhand in beeld zijn.

De Dinkel

Bij Gronau heeft de Dinkel momenteel een afvoer van circa 26 m3 per seconde. Dit komt ongeveer eens in de 10 jaar voor. Volgens de huidige verwachting zal de afvoer van de Dinkel iets gaan dalen. De onzekerheid in de neerslagverwachting is echter groot. Er is nog steeds een hoogwatersituatie rondom de Ruhenbergerbeek. Dit heeft hoge prioriteit en aandacht van onze medewerkers.

De Regge

De Regge heeft extreem hoog water. Er is vannacht veel neerslag gevallen. Met name in de omgeving Beerzerveld, Vriezenveen, Westerhaar is er naar schatting 40 mm+ bijgekomen. Peilen in deze gebieden zijn erg hoog. Het hoge waterpeil op de Regge heeft ervoor gezorgd dat er rondom Hancate bij het Zwolsekanaal wateroverlast is ontstaan bij een woning en omliggende panden. Hier hebben wij eergisteren een zandzakkendijk aangelegd om een woning te beschermen tegen het water. Dit heeft tot op heden het gewenste resultaat gehad en we houden de situatie nauwlettend in de gaten. Daarnaast zijn vannacht en vanochtend bij nog een aantal woningen in het gebied zandzakken geplaatst om deze te beschermen tegen het water. Vandaag worden op 4 trajecten langs de Regge dijkcontroles uitgevoerd. De twee gemalen en de 100 meter nooddijk die geplaatst zijn om de Meersendijk droog te houden, hebben tot nu toe gewerkt.

Drentse kanalensysteem

Via het Afwateringskanaal wordt circa 65 m3 water per seconde afgevoerd. Door de neerslag van gisteren zijn ook hier de waterpeilen echter gestegen. Op dit moment zijn er geen grote problemen met de waterstanden in het kanalensysteem. Meldingen van hoog water rondom Schoonebeek nemen toe, ook hier doen we er alles aan om overlast te beperken.

Weersvoorspelling

Morgenochtend wordt er weer regen verwacht en in de middag wat droger met ook kans op zon. Tot en met vrijdag zacht en nat, met vrij veel wind. In het weekeinde en maandag blijft het nat maar staat er minder wind en is er een kleine kans op koudere nachten (met vorst) en/of een winterse bui. Er is een redelijke kans op een code geel voor windstoten op donderdag.

Niet kanoën op beken en rivieren door sterke stroming

Ga niet het water op! We blijven waarschuwen, want we kregen vandaag (2e kerstdag) toch weer een melding over een kanovaarder op de Vecht. Het is levensgevaarlijk om nu te gaan (kano)varen op de Vecht, Regge, Dinkel of één van de andere rivieren met kanoroutes in ons gebied. Ook als het even droog en mooi weer is. Door de vele regen zijn de waterpeilen en stroomsnelheden erg hoog en onvoorspelbaar.


Meld verstoppingen van watergangen

Er zijn de afgelopen dagen al veel vragen en meldingen bij ons binnengekomen. Onze collega’s doen er alles aan om wateroverlast te voorkomen. Meer informatie over wateroverlast .

Wanneer u verstoppingen in of bij roosters, duikers of stuwen in sloten of beken ziet, meld dit dan bij ons, zodat wij er zo snel mogelijk voor kunnen zorgen dat dit verholpen wordt. U kunt hiervoor bij voorkeur ons contactformulier invullen, bij directe spoed kunt u het algemene nummer bellen; 088 – 220 33 33.

Niet alle watergangen zijn eigendom van het waterschap, deze kunnen ook van gemeente, provincie of particulier eigendom zijn. Op onze leggerkaart ziet u de watergangen in eigendom van waterschap Vechtstromen.

U hoeft het waterschap, politie of brandweer niet te bellen wanneer weilanden, wegen, fietspaden of dergelijk zijn ondergelopen.