Regen erg welkom, onttrekkingsverbod voor stedelijke vijvers

Gepubliceerd op 23 mei 2025

Inmiddels ligt het neerslagtekort op de weerstations in ons gebied op de lijn van 5% droogste jaren. De regen die vanaf vandaag voorspeld wordt is dan ook erg welkom, hoewel nog onzeker is hoeveel neerslag er uiteindelijk zal vallen. We zijn goed voorbereid, zetten de kennis en ervaring in die we de afgelopen droge jaren hebben opgedaan en houden vanzelfsprekend de vinger strak aan de pols.

We voeren water aan vanuit de IJssel en het IJsselmeer in gebieden waar dat kan. De aanpassingen in ons watersysteem die we de afgelopen jaren hebben gedaan, zorgen ervoor dat we langer (grond)water vast kunnen houden en de droogte kunnen vertragen. Ook staan de meeste stuwen hoog, zetten we droogtestuwen in en wordt er een onttrekkingsverbod voor water uit vijvers in stedelijk gebied voorbereid.

Om te voorkomen dat vijvers een te lage waterstand krijgen en de kwaliteit van het water vermindert, wordt er vanaf de eerste week van juni een onttrekkingsverbod ingesteld voor vijvers in stedelijk gebied. Wij roepen iedereen op om nu al geen water meer te onttrekken uit vijvers.

Grondwaterstanden

Momenteel bevinden de meeste grondwaterstanden zich ruim onder het gemiddelde voor de tijd van het jaar. In vergelijking met vorige week zijn de grondwaterstanden gedaald. We houden de situatie scherp in de gaten, en waar het mogelijk is, zetten we de stuwen op een hoger peil om water vast te houden. Met de huidige weersverwachting zal de grondwaterstand de komende week stabiliseren.

Oppervlaktewater

Met het oppervlaktewater proberen we onder meer de grondwaterstanden te beïnvloeden. Dat is ingewikkeld en afhankelijk van heel veel dingen. Zoals het weer, de weersvoorspellingen, de kenmerken van de bodem en het gebied en de hoeveelheid regen die al is gevallen. Of juist niet. Elke situatie is anders en daarom hebben we het ook vaak over maatwerk. Onze peilbeheerders staan hierover in nauw contact met grondgebruikers.

Daar waar de omstandigheden gunstig waren, zijn we dit jaar al vroeg begonnen met het vasthouden van water (stuwen op zomerstand). Vanwege de aanhoudende droogte maken we bovendien gebruik van droogtestuwen (in de gebieden waar we geen water kunnen aanvoeren). We wegen continue af waar we water vast kunnen houden om droogte tegen te gaan en waar we water af moeten voeren om overlast te voorkomen.

Wateraanvoergebieden

Via het gemaal Eefde en de Tijdelijke Pompinstallaties (TPI’s) wordt er op dit moment 10 kuub water per seconde vanuit de IJssel via het Twentekanaal naar ons gebied aangevoerd. Dat is ongeveer de helft van de maximale aanvoercapaciteit.

Wanneer de waterstand in de IJssel zakt en onder de 3 meter komt, kunnen de reguliere pompen van het gemaal niet meer voldoende water oppompen uit de IJssel naar het Twentekanaal. Rijkswaterstaat heeft daarom Tijdelijke Pompinstallaties (TPI’s) geplaatst bij Eefde, om genoeg water uit de IJssel te kunnen blijven pompen als dat nodig is.

In het noordelijk deel van ons gebied voeren we via het Oranjekanaal en de Hoogeveensche Vaart water aan vanuit het IJsselmeer. In wateraanvoergebieden staan stuwen soms niet helemaal op zomerstand, juist omdat er water doorgevoerd wordt.

Onttrekken uit oppervlaktewater en beregeningsregeling

Wilt u water onttrekken uit oppervlaktewater, houd er dan rekening mee dat u dat bij elke onttrekking boven de 10 kuub bij ons meldt. Bij meer dan 60 kuub heeft u een vergunning nodig.

Het hele jaar is de beregeningsregeling van kracht. Dat houdt in dat er geen water uit een waterloop mag worden onttrokken wanneer er over de eerstvolgende benedenstroomse stuw geen water meer stroomt.

Actuele situatie en verwachting rivieren

Het is deze week zonnig en warm. Vanaf komend weekeind wordt er regen voorspeld. Onzeker is nog hoeveel neerslag er zal vallen. De temperaturen zijn rond gemiddeld voor de tijd van het jaar.

Lange termijn: Het blijft de komende anderhalve week wisselvallig met van tijd tot tijd regen of buien. Daarna is er mogelijk weer kans op een drogere periode.

De waterstanden op de Vecht, Dinkel, Regge en het Afwateringskanaal zijn de afgelopen week gedaald en zullen volgens de huidige modelverwachting de komende dagen wat stabiliseren.

Neerslag afgelopen 30 dagen

Vanaf 1 april tot 1 oktober houden we het neerslagtekort of -overschot bij. Dat is het verschil tussen de hoeveelheid neerslag en de hoeveelheid water die verdampt. Wanneer er meer neerslag valt dan er verdampt hebben we een neerslagoverschot.

Op dit moment meten we de hoeveelheid neerslag per 30 dagen. Op weerstation Twenthe zien we een neerslag van ongeveer 32 mm, terwijl dat normaal rond deze tijd van het jaar 48 mm is.

In het noorden van ons gebied, op weerstation Hoogeveen, is de afgelopen 30 dagen een hoeveelheid neerslag van 24 mm gemeten. Normaal meten we daar rond deze tijd van het jaar een neerslag van ongeveer 52 mm.

Drie soorten droogte

Er zijn drie soorten droogte. Het is meteorologisch droog wanneer het langere tijd niet regent. Dit is het weertype dat we nu ervaren. Daarnaast hebben we de hydrologische droogte. Deze ontstaat wanneer er lage rivierafvoeren en lage oppervlakte- en grondwaterstanden zijn. Op dit moment is er verlaagde afvoer in verschillende beken/rivieren en is de oppervlaktewaterstand op verschillende plekken laag. Ook de grondwaterstanden zijn op verschillende plaatsen in ons gebied al laag. Als laatste is er nog de droogte in de toplaag van de bodem. Door warmte, zon, neerslagtekort en wind verdampt er uit de bovenste laag van de aarde op dit moment veel vocht. Deze laag wordt vervolgens gortdroog en als er geen begroeiing is ontstaan zelfs stofwolken.

Waterkwaliteit

In het 2e pand van het Twentekanaal (tussen Delden en Hengelo) is de HCH-concentratie boven de norm. Om geen HCH-vervuild water in ons watersysteem te krijgen, blijven de inlaten uit dit pand gesloten.

In ons beheergebied zijn op dit moment twee locaties met een negatief zwemadvies vanwege onvoldoende waterkwaliteit. 1 mei is het officiële zwemseizoen van start gegaan, meer informatie over zwemwater en negatieve zwemadviezen en locaties vindt u op  www.zwemwater.nl .