Groeiseizoen met voldoende (grond)water gestart, we houden waar mogelijk vast

Gepubliceerd op 15 april 2024

De afgelopen maanden is er voldoende neerslag geweest om de grondwaterstanden aan te vullen en het groeiseizoen, afgelopen 1 april, goed te starten. Het is daarom op dit moment nog niet nodig om water aan te voeren vanuit de IJssel en het IJsselmeer. Op diverse plekken staan onze stuwen ingesteld boven winterpeil om water vast te houden waar dat mogelijk is. De komende week blijft het wisselvallig, waardoor de grondwaterstanden en afvoeren gelijk zullen blijven of iets toenemen.

Oppervlaktewater

We houden het jaar rond zoveel mogelijk water vast om het grondwatersysteem op peil te houden. Op dit moment leveren we maatwerk en spelen we in op de lokale actuele omstandigheden na de extreem natte periode. We houden daarbij water vast wanneer dat kan en voeren water af wanneer dat nodig is. Wanneer de bodem verzadig is en stuwen te hoog staan, kan er namelijk wateroverlast optreden op het moment dat er in korte tijd veel regen valt.

Oppervlaktewater algemeen

De beregeningsregeling is op dit moment van kracht (deze geldt het jaarrond). Indien de eerstvolgende benedenstroomse stuw niet meer afvoert mag niet worden onttrokken. Hiermee leveren wij maatwerk en beschermen wij het watersysteem direct waar dat nodig is.

Wateraanvoersysteem

In het wateraanvoergebied (het gebied waar we in tijden van droogte water vanuit de IJssel en het IJsselmeer kunnen aanvoeren) staan de stuwen op de meeste plekken op of iets boven winterpeil. Er wordt maatwerk geleverd en er wordt ingespeeld op de actuele situatie ter plaatse. Op dit moment wordt er nog geen water aangevoerd vanuit de IJssel of het IJsselmeer.

De aanvoer van de Vecht bij Emlichheim is momenteel circa 26 m3/s. De verwachting is dat de aanvoer van de Vecht de komende dagen zal afnemen. Door de hoge waterstand van de Vecht is het op dit moment niet mogelijk om gebruik te maken van de recreatieve sluizen op de Vecht. De veiligheid bij het schutten van de sluizen kan niet worden gegarandeerd.

Niet-wateraanvoersysteem

In niet-wateraanvoergebied (de gebieden waar we in tijden van droogte geen water aan kunnen voeren, maar waar we volledig afhankelijk zijn van neerslag) staan de stuwen op de meeste plekken op of iets boven winterpeil.

Waterkwaliteit

In ons beheergebied zijn op dit moment geen problemen bekend met betrekking tot de waterkwaliteit.

Grondwater

Momenteel bevinden de grondwaterstanden zich op de meeste plekken in ons beheergebied rond het langjarige gemiddelde. Er is de afgelopen weken wat minder neerslag gevallen, waardoor de grondwaterstanden zich hebben kunnen normaliseren. In de komende, wat wisselvallige, periode verwachten we dat de grondwaterstanden stabiel blijven.

Weersvoorspelling

De afgelopen dagen waren er flinke perioden met zon en voornamelijk droog. Vrijdag en zaterdag was het vooral in het zuidoosten vrij warm met geregeld zon. Begin deze week is het weer kouder met vanaf maandag veel buien en ook vrij veel wind. Op de langere termijn zijn de vooruitzichten droger met vrij koud aprilweer. In de loop van de periode wordt de temperatuurverwachting erg onzeker.