Komende dagen rustig, na jaarwisseling meer neerslag voorspeld

Gepubliceerd op 30 december 2023

De waterstanden in ons beheergebied zijn verder aan het dalen. Dit geldt voor zowel Regge, Dinkel, Vecht als Drents Kanalensysteem. De weersvoorspellingen voor de komende dagen lijkt rustig met weinig neerslag, na de jaarwisseling wordt weer meer regen verwacht. De grondwaterpeilen blijven onveranderd hoog. Met de verwachtte neerslag na de jaarwisseling wordt er in de loop van komende week opnieuw een stijging van de waterpeilen verwacht met een piek op 5 januari. Wij blijven daarom alert en opgeschaald. Taluds, dijken en oevers kunnen instabiel worden door de langdurige blootstelling aan water. We verzoeken dan ook om enkel gebruik te maken van verharde wegen en paden. Op bepaalde wegen en paden kan modder en drijfhout liggen.

De Vecht

Momenteel heeft de Vecht bij De Haandrik een afvoer van circa 130 m3 per seconde. Volgens de huidige modelverwachting zal de afvoer verder langzaam dalen, maar het waterpeil blijft wel relatief hoog. Ook kan er door de voorspelde neerslag een stijging komen met een piek rond 5 januari. Het  retentiegebied  (gebied om water vast te houden)het Heemsermarspark in Hardenberg dat 26 december is ingezet om overlast in Hardenberg tegen te gaan heeft zijn werk gedaan. Vandaag is deze weer deels open gezet zodat het water het park weer kan verlaten. Dit kan een aantal dagen duren.

De Dinkel

Bij Gronau heeft de Dinkel momenteel een afvoer van circa 9 m3per seconde. Volgens de huidige modelverwachting zal de afvoer weer wat gaan stijgen met een piek rond 4 januari. De onzekerheid in de neerslagverwachting is echter groot, dus we houden de situatie goed in de gaten.

De Regge

De waterstanden in de Regge zijn momenteel sterk gedaald. Ook hier is de neerslagverwachting onzeker en houden we de situatie nauwlettend in de gaten.

Drentse kanalensysteem

Via het Afwateringskanaal wordt momenteel circa 45 m3 per seconde afgevoerd. De waterstanden zijn de afgelopen uren gedaald. Op dit moment zijn er geen problemen met de waterstanden in het kanalensysteem.

Weersvoorspelling

Vooruitzichten korte termijn: Vandaag meest droog en af en toe zon. Zondag, oudejaarsdag, en maandag, nieuwjaarsdag, vrij veel wind en kans op neerslag.  Bewolkt, vrij zacht en nat, met vooral op dinsdag veel regen. Daarna waarschijnlijk aanhoudend wisselvallig weer.

Niet kanoën op beken en rivieren door sterke stroming

Ondanks de dalende waterpeilen is het nog steeds gevaarlijk om nu te gaan (kano)varen op de Vecht, Regge, Dinkel of één van de andere rivieren met kanoroutes in ons gebied.


Meld verstoppingen van watergangen

Er zijn de afgelopen dagen al veel vragen en meldingen bij ons binnengekomen. Onze collega’s doen er alles aan om wateroverlast te voorkomen. Meer informatie over wateroverlast .

Wanneer u verstoppingen in of bij roosters, duikers of stuwen in sloten of beken ziet, meld dit dan bij ons, zodat wij er zo snel mogelijk voor kunnen zorgen dat dit verholpen wordt. U kunt hiervoor bij voorkeur ons contactformulier invullen, bij directe spoed kunt u het algemene nummer bellen; 088 – 220 33 33.

Niet alle watergangen zijn eigendom van het waterschap, deze kunnen ook van gemeente, provincie of particulier eigendom zijn. Op onze leggerkaart ziet u de watergangen in eigendom van waterschap Vechtstromen.

U hoeft het waterschap, politie of brandweer niet te bellen wanneer weilanden, wegen, fietspaden of dergelijk zijn ondergelopen.