Waterstanden voor nu gedaald en rustige jaarwisseling voorspeld

Gepubliceerd op 31 december 2023

De waterstanden in ons beheergebied zijn gisteren en vandaag gedaald. Dit geldt voor de Regge, Dinkel, Vecht als Drents Kanalensysteem. De weersvoorspellingen voor de jaarwisseling lijken redelijk rustig met weinig neerslag. Door de huidige daling van de waterstanden is een buffer gecreëerd om de voorspelde regen zo veel mogelijk op te kunnen vangen. Met de verwachtte neerslag na de jaarwisseling wordt er in de loop van komende week opnieuw een stijging van de waterpeilen verwacht met een piek op 4 en 5 januari. Wij blijven daarom alert en opgeschaald. Taluds, dijken en oevers kunnen instabiel worden door de langdurige blootstelling aan water. We verzoeken dan ook om enkel gebruik te maken van verharde wegen en paden.

De Vecht

Momenteel heeft de Vecht bij De Haandrik een afvoer van circa 110 mper seconde. Volgens de huidige modelverwachting zal de afvoer verder langzaam dalen, maar het waterpeil blijft wel relatief hoog. Ook kan er door de voorspelde neerslag een stijging komen met een piek rond 5 januari. Het retentiegebied (gebied om water vast te houden) het Heemsermarspark in Hardenberg dat 26 december is ingezet om overlast in Hardenberg tegen te gaan heeft zijn werk gedaan. Deze is weer open gezet zodat het water het park weer kan verlaten. Dit kan een aantal dagen duren.

De Dinkel

Bij Gronau heeft de Dinkel momenteel een afvoer van circa 10 m3per seconde en is op dit moment dalend. Volgens de huidige weersverwachting zal de afvoer de komende dagen wel weer gaan stijgen met een piek rond 4 januari. De onzekerheid in de neerslagverwachting is echter groot, dus we houden de situatie goed in de gaten. Keringen worden tijdens deze dagen in de gaten gehouden, het systeem reageert snel op elke neerslag dus we blijven alert rondom de Dinkel.

De Regge

De waterstanden in de Regge zijn momenteel sterk gedaald. Ook hier is de neerslagverwachting onzeker en houden we de situatie nauwlettend in de gaten.

Drentse kanalensysteem

Via het Afwateringskanaal wordt momenteel circa 30 m3 per seconde afgevoerd. De waterstanden zijn de afgelopen uren gedaald. Op dit moment zijn er geen problemen met de waterstanden in het kanalensysteem.

Weersvoorspelling

Vooruitzichten korte termijn: Oudejaarsdag meest droog, met veel wind en later op de dag kans op af en toe een bui. Nieuwjaarsdag, vrij veel wind en kans op neerslag. Daarna vrij zacht weertype met veel wind. Bovendien blijft het bewolkt en nat, met vooral op dinsdag veel regen. Ook daarna waarschijnlijk aanhoudend wisselvallig weer.

Niet kanoën op beken en rivieren door sterke stroming

Wij blijven waarschuwen dat ondanks de dalende waterpeilen is het nog steeds gevaarlijk is om te gaan (kano)varen op de Vecht, Regge, Dinkel of één van de andere rivieren met kanoroutes in ons gebied.


Meld verstoppingen van watergangen

Er zijn de afgelopen dagen al veel vragen en meldingen bij ons binnengekomen. Onze collega’s doen er alles aan om wateroverlast te voorkomen. Meer informatie over wateroverlast .

Wanneer u verstoppingen in of bij roosters, duikers of stuwen in sloten of beken ziet, meld dit dan bij ons, zodat wij er zo snel mogelijk voor kunnen zorgen dat dit verholpen wordt. U kunt hiervoor bij voorkeur ons contactformulier invullen, bij directe spoed kunt u het algemene nummer bellen; 088 – 220 33 33.

Niet alle watergangen zijn eigendom van het waterschap, deze kunnen ook van gemeente, provincie of particulier eigendom zijn. Op onze leggerkaart ziet u de watergangen in eigendom van waterschap Vechtstromen.

U hoeft het waterschap, politie of brandweer niet te bellen wanneer weilanden, wegen, fietspaden of dergelijk zijn ondergelopen.