De zijkanten van de Berflobeek hebben betonnen wanden. Deze wanden worden vervangen, zodat de verzakking van de beek wordt opgelost en de voetpaden weer te gebruiken zijn. Tussen de nieuwe betonnen wanden wordt op enkele plekken beplanting op de oever en in het water aangebracht.
Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren, worden er struiken weggehaald langs de beek. Als het werk klaar is, komen hier nieuwe planten voor terug.
Op dit moment is de regenwaterafvoer van de aanliggende gebouwen nog aangesloten op het riool. Regenwater afkomstig van daken is vaak zo schoon dat zuivering niet nodig is. Dit water kan dus beter worden afgevoerd in de grond of naar een beek. Dat heeft als voordeel dat de rioolwaterzuivering minder wordt belast en het is beter voor de stand van het grondwater, zodat er water is in droge tijden. Daar waar het kan worden daarom de regenwaterafvoeren van de gebouwen in de omgeving afgekoppeld.
Bij dit deel van de Berflobeek is sprake van achterstallig onderhoud. Het beheer en onderhoud is in de huidige situatie slecht uit te voeren. Daarom vindt er groot onderhoud plaats aan dit deel van de Berflobeek.
Door de klimaatveranderingen krijgen we steeds meer te maken met een toename van hevige regenbuien, langdurige droogte en hogere, tropische temperaturen (hitte). Dat is iets waar we ons op moeten voorbereiden. Waterschap Vechtstromen en gemeente Hengelo zijn samen bezig om dit te realiseren.
Op dit moment is er nog geen aannemer geselecteerd. Dat gaat voor de zomervakantie gebeuren. De verwachting is dat in het najaar met de onderhoudswerkzaamheden gestart kan worden.