Bijzondere archeologische vondst bij Drienerbeek in Hengelo
Tijdens de werkzaamheden aan de Drienerbeek in het centrum van Hengelo is een unieke archeologische vondst gedaan. Bij graafwerkzaamheden zijn paalfundaties gevonden van een watermolen, die lang geleden bij Huys Hengelo hoorde.
Huys Hengelo werd gebouwd in de 16e eeuw. Rond Huys Hengelo vormde zich in latere eeuwen het huidige Hengelo. Dat er nu fundaties gevonden zijn van een bouwwerk dat bij dit historisch belangrijke erfgoed hoorde, is dan ook erg bijzonder.
Watermolen Huys Hengelo
Als we de locatie van deze vondst bekijken op een historische kaart, blijkt dat de gevonden funderingspalen van de oude Oliemolen zijn. Volgens informatie van Museum Hengelo hoorde deze Oliemolen vanaf omstreeks 1530 bij Huys Hengelo. De Oliemolen was een watermolen, waar onder andere lijnzaad werd gemalen. Lijnzaadolie werd in vroeger tijden gebruikt voor bijvoorbeeld olieverf. Rond 1830 is de molen afgebroken om economische redenen.
Op dit moment zijn er 10 funderingspalen gevonden. Een archeologisch onderzoeksbureau gaat verder onderzoek doen naar de datering en samenstelling van de palen. Daarvoor wordt een funderingspaal opgegraven. De overige funderingspalen blijven in de grond zitten.
Puzzelstukje in historie van Hengelo
Bij de uitvoering van de werkzaamheden zal de archeologische vondst op een mooie manier gemarkeerd worden. In overleg met de gemeente en Museum Hengelo kijken we naar een passende oplossing hiervoor. Deze vondst is een bijzonder puzzelstukje in de historie van Hengelo!
Werkzaamheden aan de beek
Aannemersbedrijf Gerwers uit Tilligte voert op dit moment werkzaamheden uit aan de Drienerbeek tussen de Paul Krugerstraat en de Dr. Ariënsstraat. Om de oevers te herstellen, plaatst de aannemer een nieuwe keermuur in de beek. De Drienerbeek krijgt meer ruimte, zodat er minder wateroverlast ontstaat bij hevige buien. De omgeving van de beek wordt ingericht met bomen, struiken, vlonders en een wandelpad. Hierdoor kunnen inwoners nog meer genieten van water en natuur in de stad.
Meer informatie over dit project
Historische kaart uit 1821
Projectleider Jeroen Riekert van waterschap Vechtstromen en Jan Kees Stegeman, adviseur erfgoed bij gemeente Hengelo in de beek bij de gevonden funderingspalen
De nieuwe keermuur wordt in de Drienerbeek geplaatst.