Werkzaamheden fase 2 Glanerbeek gestart

Gepubliceerd op 17 november 2022

Nadat fase 1 van de herinrichting van de Glanerbeek ter hoogte van Glane is afgerond, zijn we gestart met de uitvoering van fase 2. De herinrichting van fase 2 gaat over het deel van de beek tussen de N35 en het Syrisch-Orthodoxe Klooster Saint Ephrem. De werkzaamheden worden door HAZ infra uit Radewijk uitgevoerd.

Het doel is om de beek haar natuurlijke karakter terug te geven. Daarom wordt de beek plaatselijk verlegd, laten we de beek meer kronkelen en worden de oevers natuurvriendelijk ingericht. Dit houdt in dat we meer begroeiing planten. Hierdoor wordt de leefomgeving van planten en dieren verbeterd. De stuw benedenstrooms van de spoorlijn wordt verwijderd en vervangen door een vispassage. Verder worden de al aanwezige vispassages hersteld waar nodig, zodat vissen weer zonder obstakels door de beek kunnen zwemmen.

Daarnaast wordt de beek zo ingericht dat er meer ruimte is om bij extreme weersomstandigheden water tijdelijk in het gebied zelf op te slaan.

De Glanerbeek ligt in het stroomgebied van de Dinkel. In dit gebied werken wij nauw samen met onze Duitse partners: Stadt Gronau, Kreis Borken en Wasser und Bodemverband Amtsven.