Blue Deal eSwatini / Swaziland


eSwatini, het vroegere Swaziland, ligt in zuidelijk Afrika. Het is een land half zo groot als Nederland met 1,5 miljoen inwoners. Er zijn 5 waterschapsgebieden en er stromen een aantal grote rivieren door het land naar Zuid Afrika en Mozambique. Een deel van het water komt uit de bergen.

3 focus onderwerpen

Voor de 1e fase van het Blue Deal programma hebben we de focus op 3 onderwerpen:

  1. Weak institutional setting and poor operational performance of RBAs = zwakke institutionele context en slechte operationele prestaties van de RBA’s. De organisatie moet nog beginnen en verder uitgebouwd worden.
  2. Water shortage due to overexploitation and poor measurement and monitoring = watertekort als gevolg van overexploitatie, slechte metingen en beperkte monitoring. Met meer meters en de juiste data is beter inzichtelijk hoeveel water waar is.
  3. Lack of stakeholder awareness, participation and visibility of the RBAs = gebrek aan bewustwording, participatie en zichtbaarheid van de RBA’s bij belanghebbenden. Bij een decentralisatie en start van een nieuwe organisatie, is het voor iedereen wennen.

Voldoende water tegen droogte

In de Blue Deal samenwerking met eSwatini gaat het vooral om voldoende water. Om waterschaarste en droogte te voorkomen en daarmee ook armoede tegen te gaan. Een aantal jaren geleden had niet alleen eSwatini maar ook de hele regio in Zuid Afrika en Mozambique te lijden onder een grote en langdurige droogte. Water aanvoeren, zoals dat in Drenthe en delen van Twente kan, is niet mogelijk. Bovendien willen Zuid Afrika en Mozambique ook een deel van het water van eSwatini. Hoe pak je dit aan, hoe verdeel je het water dat er wel is en maak je maximaal gebruik van water voor mens, plant en dier? Dat zijn niet alleen daar actuele vragen maar ook hier in Drenthe en Overijssel.

20190919_123024

Joint Operational Organisation

Sinds 2015 werken we samen met waterpartners in eSwatini. Het watermanagement in eSwatini wordt gedecentraliseerd. Vanuit het Ministerie van Natural Recourses and Energy wordt het overgedragen aan de 5 waterschapsgebieden, de River Basin Authorities (RBA’s). Zij hebben besloten om samen een beheerorganisatie op te zetten. Dit is de Joint Operational Organisation (JOO). Waar we in Nederland eeuwen nodig hebben gehad om tot de huidige waterschappen te komen, bouwen we gezamenlijk een nieuwe organisatie op in eSwatini in ongeveer 10 jaar. Tegelijkertijd leren we hier zelf ook weer van.

We werken hieraan door samen de nieuwe organisatie JOO op te zetten, medewerkers te trainen, de decentralisatie te ondersteunen en mogelijk te maken dat watergebruikers gaan betalen voor de hoeveelheid water die ze naar bijvoorbeeld suikerrietplantages laten stromen. Dit doen we niet alleen. We werken samen met partners in Nederland zoals andere waterschappen en ook met bedrijven zoals HydroLogic en Royal Eijkelkamp. In eSwatini werken we samen met het ministerie, de RBA’s en met ontwikkelingsorganisaties zoals UNDP, Eswade en Wateraid. En omdat zowel de JOO als Vechtstromen veel te maken heeft met grensoverschrijdend waterbeheer, zijn ook onze Duitse waterpartners aangehaakt zoals het NLWKN en de Grafshaft Bentheim.

board_members_joo_eswatini
Board members JOO

How to eat an elephant?

Het zijn grote plannen: decentralisatie van het watermanagement voor een heel land en het starten van een nieuwe beheerorganisatie voor 5 waterschapsgebieden. Gelukkig hoeft niet alles in 1 keer. Met de Blue Deal gaan we een langdurige samenwerking aan. In eSwatini doen we dat met het project “All Hands on Deck in eSwatini -Towards sustainable water management in a transboundary context.”

Nieuws

Eswatini bij VN Waterconferentie New York

Van 22 tot en met 24 maart dit jaar stond de Verenigde Naties in het teken van de internationale waterconferentie. Locatie was New York maar de organisatie was in handen van Nederland en Tadjikistan. Hierdoor lukte het om Dutch Water Authorities en Blue Deal op de agenda te zetten. Het was de eerste conferentie van de VN over water in bijna 50 jaar. Gcinile Dlamini uit Eswatini was erbij en betrokken bij de sessies van de Blue Deal. Een enorme eer om als enige YEP’er (Young Expert Profssional) en vanuit Blue Deal Eswatini aanwezig te zijn.

New York water week

Samenwerking Vechtstromen met Eswatini in Blue Deal

In de week van 5 tot en met 9 september 2022 zijn Nettie Aarnink, lid van het Dagelijks Bestuur en Jan van der Molen, strateeg bij het waterschap in Eswatini geweest. Het belangrijkste onderdeel van deze missie was het bezoek aan “the honourable Minister Mabuza” van het Ministerie van Natural Resources & Energy”. Het doel was om heldere afspraken te maken over de rol en de input van de nationale overheid in de volgende fase van het Blue Deal partnerschap.

De Blue Deal samenwerkingspartners in eSwatini

eSwatini lanceert de Joint River Basin Authorities – Project Board

Woensdag 10 november 2021 werd de JBRA gelanceerd in eSwatini. De JRBA is voluit de JRBA – PB: de Joint River Basin Authorities – Project Board. Het is de overkoepelende organisatie die de uitvoering doet voor de 5 River Basin Authorities. Deze 5 besturen van de 5 stroomgebieden in eSwatini bundelen hun krachten naar 1 organisatie. Een groeibriljant die nu snel opstart en gestaag doorwerkt aan goed waterbeheer in heel eSwatini.

Officiële lancering JBRA