Vechtstromen en Eswatini starten met fase 2 Blue Deal

Gepubliceerd op 24 november 2023

Begin november 2023 is de overeenkomst getekend voor de tweede fase van de samenwerking binnen de Blue Deal met het zuidelijk Afrikaanse land Eswatini. De handtekeningen werden gezet door mevrouw Hemmers, lid dagelijks bestuur bij waterschap Vechtstromen en mevrouw Dlamini, staatssecretaris van het Ministery of Natural Resources & Energy in Eswatini. “Samenwerken begint hier met een lach en met een lach is het halve werk al gedaan” volgens DB-lid Hemmers.

Het Nederlandse Blue Deal programma heeft als doel een bijdrage te leveren aan beter watermanagement over de hele wereld. Kennis wordt gedeeld met andere landen en tegelijkertijd leren de Nederlandse waterschappen onder meer hoe ze beter om kunnen gaan met de effecten van klimaatveranderingen, die in andere landen extremer zijn.

Vijf stroomgebieden, één uitvoeringsorganisatie

Het Blue Deal project in Eswatini gaat over het decentraliseren van het watermanagement van het Ministerie naar lokale waterschappen. Er zijn in Eswatini vijf stroomgebieden, die elk een eigen bestuur hebben. Omdat het een klein land is, hebben deze besturen besloten het werk te combineren in één uitvoeringsorganisatie voor meer efficiëntie en uitvoeringskracht. Dit is de Joint River Basin Authorities Project Board en de directe partner van Vechtstromen in de Blue Deal samenwerking.

Uitwisseling van kennis en ervaring

De ondertekening van de samenwerking werd gedaan tijdens de REMCO Conferentie. REMCO staat voor River and Environment Management Cooperation. Dit congres wordt om de twee jaar georganiseerd in één van de drie deelnemende Afrikaanse landen: Zuid-Afrika, Mozambique en in Eswatini, zoals deze keer. In het logo van de REMCO staat een Afrikaanse stier en een Vechtdalrund. Dit staat symbool voor de samenwerking, die in 2009 is gestart. We brengen niet alleen kennis en kunde, we halen ook waardevolle kennis en ervaringen op.

Blue Deal versterkt ‘het wiel’

Door de klimaatveranderingen krijgen we steeds meer te maken met vergelijkbare problemen, zoals droogte, stortbuien, hittestress (problemen die ontstaan in stedelijk gebied als gevolg van warmte, kan in steden oplopen tot 8 graden meer dan buiten de stad) en overstromingen. DB-lid Vechtstromen Hemmers: “Via de Blue Deal hoeven we niet het wiel steeds opnieuw uit te vinden, maar maken we het wiel juist sterker. Door van elkaar te leren en gezamenlijk nieuwe oplossingen te bedenken, te experimenteren en te verbeteren.” De tweede fase van het Blue Deal programma loopt tot 2027.