Updates over droogte & watertekort

De komende dagen zien we een overgang naar een wisselvallig weertype. In ons beheergebied staan, met name in het zuiden, nog steeds veel stuwen op zomerpeil. Met de huidige weersverwachting zal de grondwaterstand de komende week naar verwachting iets dalen.

Er vallen stevige regenbuien. De afgelopen 30 dagen is er zowel op weerstation Twenthe als Hoogeveen bijna de dubbele hoeveelheid neerslag gevallen als normaal. Dat zien we ook terug in ons watersysteem. Voorlopig verwachten we geen grote problemen, maar we blijven alert. Lokaal kan er wel overlast ontstaan en daar nemen we maatregelen.

De kerstdagen en de jaarwisseling waren warmer en natter dan normaal voor de tijd van het jaar. Voor het verminderen van het neerslagtekort en herstel van de grondwaterstanden was de regen van afgelopen weken zeer welkom. We zijn er nog niet, dus met de voorspelde neerslag voor de komende weken zijn we best blij.

Update neerslagtekort en waterstanden 23 december.
Het ziet er niet naar uit dat we een mooie witte kerst tegemoet gaan. De regen van afgelopen week en komende dagen maakt wel een broodnodig begin met het verminderen van het neerslagtekort en het herstel van de grondwaterstanden. Met name in het zuidelijk deel van ons beheergebied ligt het neerslagtekort nog steeds ruim boven de 5% droogste jaren. Het noordelijk deel van ons beheergebied heeft meer regen gehad en zit nu rond de 5% droogste jaren.

Ook de komende periode wordt er weinig neerslag verwacht en blijft het neerslagtekort in ons gebied aanzienlijk. De temperaturen dalen richting het vriespunt en we hopen op een witte kerst met een flink pak sneeuw. Dat zou namelijk niet alleen mooie kerstplaatjes opleveren, maar sneeuw die smelt draagt ook bij aan het verminderen van het neerslagtekort en het herstel van de grondwaterstanden.

Update neerslagtekort en waterstanden 25 november.
Het neerslagtekort in ons gebied blijft zorgelijk. Er is de komende maanden nog veel neerslag nodig om het tekort in te halen. Hier en daar valt wel een buitje, maar het is niet voldoende voor het herstel van de grondwaterstanden. Die staan dan ook nog steeds erg laag. De komende dagen is nog wat regen voorspeld, maar na maandag blijft het weer veelal droog. Met name in het zuidelijk deel van ons beheergebied ligt het neerslagtekort nog ruim boven de 5% droogste jaren. Het noordelijk deel zit nu op de 5% droogste jaren.

Update neerslagtekort en waterstanden 11 november.
Daar waar het neerslagtekort in het westen en noorden van Nederland wat afneemt, wil het bij ons in het oosten maar niet gaan regenen. Hier en daar valt er een buitje, maar dit is lang niet voldoende voor het herstel van de grondwaterstanden. Die staan dan ook nog steeds erg laag. Ook de komende week blijft het veelal droog. In het zuidelijk deel - en nu ook in het noordelijk deel - van ons beheergebied ligt het neerslagtekort boven de 5% droogste jaren. Er is nog steeds erg veel neerslag nodig om het voorjaar in te kunnen gaan met normale grondwaterstanden.

De onttrekkingsverboden die de afgelopen zomer zijn ingesteld vanwege de droogte, zijn met ingang van 1 november niet langer van kracht. Dit betekent dat met ingang van deze datum enkel de reguliere beregeningsregeling van kracht is. Deze regeling geldt voor ons gehele werkgebied en bepaalt onder andere dat beregenen uit oppervlaktewater is toegestaan zolang er nog water over de eerste benedenstrooms gelegen stuw stroomt.

Er valt van tijd tot tijd wat regen en door de lagere temperatuur neemt de verdamping af. Daarmee daalt het neerslagtekort op de meeste plaatsen in ons gebied. Er blijft echter nog veel neerslag nodig om het voorjaar in te kunnen gaan met normale grondwaterstanden. Dit geldt vooral voor de hoge zandgronden.

Er is de afgelopen weken een redelijke hoeveelheid neerslag gevallen. Met name in het noordelijk deel van ons gebied is hiermee het neerslagtekort flink gedaald. In Twente is minder neerslag gevallen dan gemiddeld in deze tijd van het jaar. De droogte is daar zeker nog niet voorbij en vooral op de hoge zandgronden is nog veel neerslag nodig.