Updates over droogte & watertekort

Na oktober, gaat ook november de boeken in als een natte maand. De grondwaterstanden zijn daardoor momenteel hoog en de bodem is op veel plaatsen verzadigd. Het hoge water heeft nog niet voor grote problemen gezorgd. Ons snel reagerende watersysteem op de hellingen van de hoge zandgronden, zorgt er wel voor dat we alert moeten zijn voor nog meer regen. We houden daarom de weersvoorspellingen goed in de gaten. Op plekken waar dat inmiddels mogelijk is houden we weer water vast voor het komende voorjaar.

De maand oktober was recordnat en ook november is wisselvallig begonnen. De grondwaterstanden zijn daardoor momenteel hoog en de bodem is op veel plaatsen verzadigd. Ook de watergangen zitten vol, maar het zorgt nog niet voor grote problemen. Het waterschap is waakzaam en houdt de weersvoorspellingen, waterpeilen en afvoerverwachtingen doorlopend in de gaten. Daarbij wordt ook de veiligheid van Sinterklaas en zijn gevolg niet vergeten.

Het onttrekkingsverbod dat de afgelopen zomer is ingesteld vanwege de droogte, is met ingang van 1 november niet langer van kracht. Dit betekent dat met ingang van deze datum enkel de reguliere beregeningsregeling van kracht is. Deze regeling geldt voor ons gehele werkgebied en bepaalt onder andere dat beregenen uit oppervlaktewater is toegestaan zolang er nog water over de eerste benedenstrooms gelegen stuw stroomt.

Er is de afgelopen weken iets minder neerslag gevallen dan normaal voor de tijd van het jaar. Het neerslagtekort is daardoor iets opgelopen. Doordat we water vasthouden waar dat mogelijk is, is er echter voldoende water in ons watersysteem. We spelen in op de lokale actuele omstandigheden en voeren water af wanneer dat nodig is om wateroverlast te voorkomen. Met de start van het hoogwaterseizoen per 15 oktober zullen we de waterstanden overal goed in de gaten houden. Momenteel bevinden de meeste grondwaterstanden zich rond het langjarig gemiddelde.

Er is de afgelopen weken minder neerslag gevallen dan normaal voor de tijd van het jaar. Het neerslagtekort is daardoor iets opgelopen. Doordat we water vasthouden waar dat mogelijk is, is er echter voldoende water in ons watersysteem. We spelen in op de lokale actuele omstandigheden en voeren water af wanneer dat nodig is om wateroverlast te voorkomen. De komende dagen is het droog, waarna er wisselvallig weer volgt met af en toe regen. Momenteel bevinden de meeste grondwaterstanden zich rond het langjarig gemiddelde.

Er is de afgelopen periode zeker dubbel zoveel neerslag gevallen als normaal. Het neerslagtekort is daardoor sterk teruggelopen en in Twente onder het langjarig gemiddelde gedoken. Ook de komende periode volgt er wisselvallig weer met af en toe regen. Momenteel bevinden de meeste grondwaterstanden zich boven het langjarig gemiddelde. We blijven zo veel mogelijk water vasthouden op plekken waar dat kan. Er zit echter een maximum aan de hoeveelheid water die we vast kunnen houden. We leveren daarom maatwerk, spelen in op de lokale actuele omstandigheden en voeren water af wanneer dat nodig is om wateroverlast te voorkomen.

In de afgelopen weken en ook de vooruitzichten tot volgende week zijn wisselvallig met soms zon en flink neerslag voor de tijd van het jaar. In zowel het noordelijk deel van ons gebied (noordoost Drenthe en Vechtdal) als in het zuidelijk deel van ons gebied (Twente) is het neerslagtekort verder gedaald. In Twente is neerslagtekort teruggedrongen tot een gemiddeld niveau. We blijven nog steeds het water zo lang mogelijk vasthouden, tenzij er kans is op wateroverlast. Momenteel bevinden de meeste grondwaterstanden zich rond of boven het gemiddelde. Met de huidige weersverwachting zal de grondwaterstand de komende week stijgen.

In de afgelopen weken en ook de vooruitzichten voor de komende weken zijn wisselvallig met soms zon en flink neerslag voor de tijd van het jaar. In zowel het noordelijk deel van ons gebied (noordoost Drenthe en Vechtdal) als in het zuidelijk deel van ons gebied (Twente) is het neerslagtekort gedaald. Twente is nog het minst droge plekje van Nederland. We blijven al dat water zo lang mogelijk vasthouden. De grondwaterstanden liggen rond normaal of iets daaronder. De waterkwaliteit staat wat minder onder druk. Met name in stilstaand water (vijvers) kan snel zuurstoftekort ontstaan wanneer het weer warmer wordt. Daarom is onlangs een onttrekkingsverbod ingesteld voor openbare vijvers waar geen wateraanvoer mogelijk is.

In de afgelopen periode is in het noordelijk deel van ons gebied (noordoost Drenthe en Vechtdal) minder neerslag gevallen dan gemiddeld voor de tijd van het jaar. In dat gebied ligt het neerslagtekort op dit moment dan ook hoog (rond de 5% droogste jaren). In het zuidelijk deel van ons gebied (Twente) is, hoewel er nog steeds een neerslagtekort is, wel flink meer neerslag gevallen dan in de rest van Nederland. Dat maakt dat Twente nu het minst droge plekje van Nederland is. We blijven dat water zo lang mogelijk vasthouden. De grondwaterstanden liggen rond normaal of iets daaronder. De waterkwaliteit staat onder druk. Met name in stilstaand water (vijvers) kan zuurstoftekort ontstaan, door opwarming van het water. Daarom is onlangs een onttrekkingsverbod ingesteld voor openbare vijvers waar geen wateraanvoer mogelijk is.

Afgelopen weken is in het noordelijk deel van ons gebied (noordoost Drenthe en Vechtdal) minder neerslag gevallen dan gemiddeld voor de tijd van het jaar. In dat gebied ligt het neerslagtekort op dit moment ook hoog. In het zuidelijk deel van ons gebied (Twente) is juist veel meer neerslag gevallen dan normaal voor de tijd van het jaar en is het neerslagtekort afgenomen.