Updates over droogte & watertekort

De regen van afgelopen week heeft voor beperkte verlichting gezorgd, met name in het zuiden van ons beheergebied. In het noordelijk deel is echter weinig neerslag gevallen, waardoor het neerslagtekort daar snel oploopt. De komende dagen is er kans op een lokale bui, maar het neerslagtekort loopt verder op. In ons hele gebied staan stuwen al geruime tijd zo veel mogelijk op zomerpeil of iets daarboven. We houden daarmee het water dat er is, en door buien nog bijkomt, zo lang mogelijk vast. De grondwaterstanden liggen rond normaal of iets daaronder. Door de langdurige warmte staat op diverse plekken de waterkwaliteit onder druk. Met name in stilstaand water (vijvers) kan zuurstoftekort ontstaan, door opwarming van het water. Daarom is per vandaag een onttrekkingsverbod ingesteld voor openbare vijvers waar geen wateraanvoer mogelijk is.

Het dagelijks bestuur van waterschap Vechtstromen stelt een onttrekkingsverbod in voor oppervlaktewater uit openbare vijvers waar geen wateraanvoer mogelijk is. We doen dit om grootschalige problemen met de waterkwaliteit in dit soort vijvers te voorkomen. Het onttrekkingsverbod gaat in op vrijdag 30 juni 2023, 0:00 uur.

De buien van afgelopen dinsdag en de verwachte neerslag voor komende dagen geven wat verlichting. Het lost de droogte echter niet op. De neerslag zorgt er wel voor dat de bovenlagen van de grond tijdelijk minder droog zijn. De komende weken schijnt de zon volop, met hoge temperaturen. Er is af en toe kans op een lokale bui, maar het neerslagtekort loopt verder op. In ons hele gebied staan stuwen al geruime tijd zo veel mogelijk op zomerpeil of iets daarboven. We houden daarmee het water dat er is, en door buien nog bijkomt, zo lang mogelijk vast. De grondwaterstanden liggen rond normaal of iets daaronder. Door de langdurige warmte, staat op diverse plekken de waterkwaliteit onder druk. Met name in stilstaand water (vijvers), kan door opwarming van het water zuurstoftekort ontstaan. Na hoosbuien komt veel stof en rommel in het water en kan vissterfte optreden.

Door de langdurige warmte en neerslagtekort is de temperatuur in oppervlakte water hoger dan normaal en is op sommige plekken het zuurstofgehalte laag. De komende dagen wordt er regen verwacht met kans op veel neerslag in korte tijd. Daardoor spoelt vuil van de straat en oevers in vijvers en beken en bestaat er een kans dat er riool overstorten plaatsvinden. Dit zorgt er voor dat het zuurstofgehalte in het water snel zakt en vissen hier last van krijgen of vissterfte ontstaat.

De zon schijnt stevig. De komende weken blijft het droog en warm en het neerslagtekort loopt verder op. In ons hele gebied staan stuwen al geruime tijd op zomerpeil of iets daarboven. We houden daarmee het water zo lang mogelijk vast. De grondwaterstanden liggen nog rond normaal, maar de bovenste laag van de grond is op veel plaatsen kurkdroog. Door de langdurige warmte, komt op diverse plekken de waterkwaliteit onder druk te staan. Met name in stilstaand water (vijvers) in stedelijk gebied, kan door opwarming van het water zuurstoftekort ontstaan. Na hoosbuien komt veel stof en rommel in het water en kan vissterfte optreden.

Na een natte start van het groeiseizoen, is het nu overwegend droog. Ook voor de komende twee weken wordt droog weer voorspeld en in de tweede week bovendien hogere temperaturen. Waar het mogelijk is zetten we onze stuwen hoger. Zo houden we zoveel mogelijk water vast in de watergangen en de bodem. Daarbij leveren we maatwerk, om overlast te voorkomen. In diverse watergangen hoort het water te stromen, omdat veel planten en waterdieren stromend water nodig hebben, stilstaand water is slecht voor deze dieren.

De eerste weken van het groeiseizoen zijn we nat gestart. De grondwaterstanden in ons hele beheersgebied staan boven gemiddeld. Waar het mogelijk is zetten we onze stuwen hoger, zodat we een buffer opbouwen voor droge periodes. Zo houden we zoveel mogelijk neerslag vast in de bodem. Daarbij leveren we maatwerk, om overlast te voorkomen. In diverse watergangen hoort het water te stromen, omdat veel planten en waterdieren stromend water nodig hebben, stilstaand water is slecht voor deze dieren.

Update neerslagtekort 21 april 2023
We zijn het groeiseizoen goed gestart, met grondwaterstanden in ons hele beheersgebied iets boven gemiddeld. Om een buffer op te bouwen voor mogelijke droge periodes, staan onze stuwen zo hoog mogelijk. Zo houden we zoveel mogelijk neerslag vast. Daarbij leveren we maatwerk, om overlast te voorkomen. De afgelopen jaren hebben we ook diverse projecten uitgevoerd om beter water vast te houden.

Update neerslagtekort 31 maart 2023
We starten het groeiseizoen met vertrouwen. Er is afgelopen winter een normale hoeveelheid neerslag gevallen, en we hebben de afgelopen maanden onze stuwen zo hoog mogelijk gehouden. Ook zijn er diverse projecten uitgevoerd om beter water vast te houden. Deze maatregelen hebben effect. Op dit moment staan de grondwaterstanden in ons hele gebied iets boven gemiddeld.

De neerslag van afgelopen week heeft het tekort aan grond- en oppervlaktewater in ons gebied op veel plekken verminderd. Vooral in Twente is er de afgelopen periode flink wat regen gevallen. Daar zijn we blij mee, want op 1 april start het groeiseizoen. Dat wil zeggen dat bomen, planten en gewassen beginnen met groeien en daardoor meer water gaan gebruiken. Om ons daar op voor te bereiden houden we zoveel mogelijk water vast, vooral in het grondwatersysteem.