Updates over droogte & watertekort

De verwachting is dat er de komende periode opnieuw weinig regen valt en het neerslagtekort verder toeneemt. De stuwen in onze wateraanvoer en -afvoergebieden staan op zomerpeil, zodat het water zo lang mogelijk in ons gebied blijft. De waterstand op de IJssel is extreem laag en de verwachting is dat het peil in de rivier verder gaat zakken. Via het gemaal Eefde wordt er nog voldoende water vanuit de IJssel via het Twentekanaal naar ons gebied aangevoerd.

Bij gemaal Eefde wordt tijdelijk een extra pompinstallatie bijgeplaatst om zo de extreem lage waterstand op de IJssel op te vangen. Samen met de waterschappen Drents Overijsselse Delta en Rijn & IJssel en Rijkswaterstaat hebben wij dit besloten. Met de extra pompinstallatie kan op korte termijn vooralsnog een acceptabel niveau in het Twentekanaal worden bereikt en vanuit daar worden verdeeld over de gebieden van de drie waterschappen.

De verwachting is dat de komende dagen opnieuw weinig neerslag zal vallen. Met de huidige verwachting zal het neerslagtekort hierdoor verder toenemen. De stuwen in onze wateraanvoer en -afvoergebieden staan op zomerpeil, zodat het water zo lang mogelijk in ons gebied blijft. Bij Eefde via het Twentekanaal en het IJsselmeer wordt water ons gebied ingelaten. We zien wel dat de afvoer van de Rijn historisch laag is. Daardoor daalt ook de waterstand van de IJssel. Dit is voor ons een belangrijke waterbron om een deel van ons eigen watersysteem mee aan te kunnen vullen. De beschikbaarheid van water is nog voldoende en staat het IJsselmeer, waaruit we ook water aanvoeren, op peil. We houden de situatie nauwlettend in de gaten.

Door de extreme warmte is de watertemperatuur in vijvers en onze watergangen hoger dan normaal. Hierdoor is er al minder zuurstof in het water waardoor vissen het op sommige plekken al moeilijk hebben. Woensdag en donderdag worden buien met lokaal veel neerslag verwacht. Bij veel neerslag in korte tijd bestaat er een kans dat rioleringen dit niet snel genoeg kunnen verwerken en overstorten. Daarnaast spoelt vuil van straat vijvers en beken in. Dit zorgt er voor dat het zuurstofgehalte in het water snel zakt en vissen hier last van krijgen.

De afgelopen dagen is er minder water uit het kanaal Almelo - De Haandrik gebruikt en daarnaast is er via het Twentekanaal extra water ingelaten. Inmiddels is het waterpeil hersteld en kunnen de inlaten langzaam weer geopend.

Komend weekeind is er nog kans op een klein buitje. Na het weekeind wordt het tropisch warm en is er weinig kans op neerslag, met dit verwachte weerbeeld zal het neerslagtekort verder toenemen. Het waterpeil wordt niet door regen aangevuld en door de hoge temperaturen is er meer verdamping. De stuwen in onze wateraanvoer en -afvoergebieden staan op zomerpeil, zodat het water zo lang mogelijk in ons gebied blijft. Ook wordt bij Eefde via het Twentekanaal en het IJsselmeer extra water ons gebied ingelaten.

Vandaag worden in ons beheergebied fikse buien met veel neerslag in korte tijd verwacht. Door de al hoge watertemperatuur in vijvers en beken is er minder zuurstof in het water. Bij veel neerslag in korte tijd bestaat er een kans dat rioleringen dit niet snel genoeg kunnen verwerken en overstorten. Daarnaast spoelt vuil van straat vijvers en beken in. Dit zorgt er voor dat het zuurstofgehalte in het water snel zakt en vissen hier last van krijgen.

De afgelopen weken is er weinig neerslag gevallen, waardoor het neerslagtekort opgelopen is. Ook de grondwaterstanden staan licht onder het gemiddelde voor de tijd van het jaar. Komende dagen worden buien verwacht met lokaal veel regen in korte tijd. Volgende week vallen er eerst nog wat buien, maar daarna is het meest droog met hoge temperaturen. Met dit verwachte weerbeeld zal het neerslagtekort verder toenemen. De stuwen in onze wateraanvoer en -afvoergebieden staan op zomerpeil, zodat water zo lang mogelijk in ons gebied blijft.

Door de aanhoudende droogte en warme periodes, is er verslechtering van de waterkwaliteit in stedelijk gebied. Omdat het voor de waterkwaliteit belangrijk is om het waterniveau in die vijvers zoveel mogelijk op peil te houden heeft ons dagelijks bestuur besloten dat vanaf maandag 27 juni 2022 een verbod in werking treedt voor het onttrekken van oppervlaktewater uit openbare vijvers in stedelijk gebied.

Het is prachtig en warm weer, aanleiding om een lekkere duik te nemen! Maar doe dat dan in officieel aangewezen zwemwater en niet in natuurplassen of ander stilstaand oppervlakte water. Laat ook uw huisdier niet het stilstaande water in gaan.