Stand van zaken Loodiep

Gepubliceerd op 28 juni 2024

Het Loodiep is een beek die van het natuurgebied bij Gees tot aan het kanaal Coevorden-Zwinderen vlakbij Coevorden stroomt. In dit gebied werken we aan het verbeteren van de waterkwaliteit en voeren we onderhoudswerkzaamheden uit. We maken de beek vispasseerbaar, stuwen worden geautomatiseerd en stuwkleppen vervangen. Ook baggeren we beken uit in deze omgeving en leggen we glooiende natuurlijke oevers aan.

Een deel van de werkzaamheden is inmiddels afgerond, maar er is ook nog genoeg te doen.

Stuwen en visliften

In maart 2024 is de eerste vislift bij Zwinderen in gebruik genomen en daarmee zijn de werkzaamheden op deze locatie voltooid.

Tussen februari en juli van dit jaar namen we 18 verschillende soorten vis waar en ongeveer 850 visbewegingen. Op warme dagen zien we een toename in het aantal visbewegingen. De meest waargenomen soorten zijn: zeelt, riviergrondel, stekelbaars, bermpje en karper. We zijn van plan dit jaar een websitepagina in te zetten waarop geïnteresseerden de aantallen en beelden kunnen zien.

Bij stuw Broekkampsdijk en stuw Ten Holteweg zijn de renovatiewerkzaamheden klaar en is de installatie van de vislift ook afgerond. Vanwege zware regenval is bij stuw Ten Holteweg enige vertraging ontstaan omdat extra water afgevoerd moest worden naar Coevorden.

Stroomaansluiting

De definitieve afronding van de werkzaamheden bij de stuwen aan de Broekkampsdijk en de Ten Holteweg is afhankelijk van de stroomaansluiting. We verwachten dat de stroomleverancier na de zomervakantie de stroom gaat aanleggen. Zodra dit is gebeurd, worden alle visliften aangesloten en regelen we de stuwkleppen in.

Nog genoeg te doen

De stuw bij de A37 ronden we af voor de start van de bouwvak. Na de bouwvak beginnen we bij stuw Hoogehaar. Bij stuw Hoogehaar automatiseren we de stuw, voeren we onderhoud uit en leggen we een vislift aan inclusief een natuurlijke oever. We verwachten deze werkzaamheden in oktober af te ronden. Tot slot willen we starten met de aanleg van natuurlijke oevers elders in het gebied. Hierover hebben we gesprekken gevoerd met aanliggende grondeigenaren en is de vergunningsprocedure opgestart. De concrete data van deze uitvoeringswerkzaamheden zijn nog niet bekend.