Nieuwe rioolwaterzuivering Vriezenveen is gereed

Gepubliceerd op 15 november 2023

De renovatie van de rioolwaterzuivering in Vriezenveen is afgerond. De nieuwe installatie draait nu helemaal op de nieuwe Nereda® techniek en de oude installatie is afgebroken. De rioolwaterzuivering in Vriezenveen is dan ook klaar voor de toekomst!

De rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI (rioolwaterzuivering)) Vriezenveen was sterk verouderd en moest worden aangepast naar de huidige stand van de moderne techniek. Eind 2020 zijn we gestart met de nodige aanpassingen en de renovatie van deze RWZI. Sinds september 2022 draait de zuivering volledig op de nieuwe Nereda® Technologie. Inmiddels is ook de oude installatie afgebroken en staat er een nieuw gebouw voor het indikken van slib. Slib is het restproduct van het zuiveringsproces. Nadat het slib ingedikt is, wordt dit afgevoerd naar de rioolwaterzuivering in Hengelo, waarbij er energie uit het slib wordt gehaald.

Een duurzame zuivering

De vrijgekomen ruimte op het zuiveringsterrein is ingericht volgens onze doelen op het gebied van duurzaamheid. Omdat de Nereda® Technologie minder ruimte inneemt, zijn er op de overgebleven ruimte en op de plek van de oude installatie zonnepanelen geplaatst. De locatie is afgesloten van gas, er is een warmtepomp geplaatst en de gebouwen zijn voorzien van een groen dak.

Daarnaast is er op het terrein ook aandacht voor biodiversiteit. Er worden diverse bomen geplant en het terrein wordt ingezaaid met een bloemenmengsel. Ook komt er een insectenhotel en een nestheuveltje voor grondbijen.

Feestelijke opening

We zijn trots op het eindresultaat, er ligt een prachtige zuiveringsinstallatie waar we jaren mee vooruit kunnen. De nieuwe installatie is onderhoudsvriendelijk, betrouwbaar en kostenefficiënt en hiermee klaar voor de toekomst!

In het voorjaar van 2024 wordt de zuivering feestelijk geopend. Dan organiseren we onder andere een open dag voor iedereen die het leuk vindt om even een kijkje te komen nemen. Daarover begin volgend jaar meer!

In de video zie je de verbouwing in 1 minuut!