Updates over droogte & watertekort
Het blijft nat, ook de kerst valt in het water. De komende week wordt wederom veel neerslag verwacht. Ook via de rivieren de Vecht en Dinkel komt veel water ons beheergebied vanuit Duitsland binnen. De afgelopen 30 dagen is er zowel op weerstation Twenthe als Hoogeveen bijna de dubbele hoeveelheid neerslag gevallen als normaal. Dat zien we ook terug in ons watersysteem. De (grond)waterstanden zijn hoog, de grond is verzadigd en daardoor reageren de waterpeilen snel op nieuwe neerslag. Naar verwachting zal de hoogste waterstand rond de kerstdagen worden bereikt. Wij zijn alert en nemen maatregelen om overtollig water zo snel mogelijk af te voeren. Onze gemalen draaien volop en het Banisgemaal is ingezet om Almelo tegen natte voeten te beschermen.
Het blijft nat, ook de eerste helft van december is er veel neerslag gevallen en de voorspellingen geven nog meer regen aan. De grondwaterstanden zijn daardoor momenteel hoog en de bodem is op veel plaatsen verzadigd. Het hoge water heeft nog niet voor grote problemen gezorgd. Ons snel reagerende watersysteem op de hellingen van de hoge zandgronden, zorgt er wel voor dat we alert moeten zijn voor nog meer regen. We houden daarom de weersvoorspellingen goed in de gaten. Op plekken waar dat nu wel mogelijk is houden we water vast voor het komende voorjaar.
Na oktober, gaat ook november de boeken in als een natte maand. De grondwaterstanden zijn daardoor momenteel hoog en de bodem is op veel plaatsen verzadigd. Het hoge water heeft nog niet voor grote problemen gezorgd. Ons snel reagerende watersysteem op de hellingen van de hoge zandgronden, zorgt er wel voor dat we alert moeten zijn voor nog meer regen. We houden daarom de weersvoorspellingen goed in de gaten. Op plekken waar dat inmiddels mogelijk is houden we weer water vast voor het komende voorjaar.
De maand oktober was recordnat en ook november is wisselvallig begonnen. De grondwaterstanden zijn daardoor momenteel hoog en de bodem is op veel plaatsen verzadigd. Ook de watergangen zitten vol, maar het zorgt nog niet voor grote problemen. Het waterschap is waakzaam en houdt de weersvoorspellingen, waterpeilen en afvoerverwachtingen doorlopend in de gaten. Daarbij wordt ook de veiligheid van Sinterklaas en zijn gevolg niet vergeten.
Het onttrekkingsverbod dat de afgelopen zomer is ingesteld vanwege de droogte, is met ingang van 1 november niet langer van kracht. Dit betekent dat met ingang van deze datum enkel de reguliere beregeningsregeling van kracht is. Deze regeling geldt voor ons gehele werkgebied en bepaalt onder andere dat beregenen uit oppervlaktewater is toegestaan zolang er nog water over de eerste benedenstrooms gelegen stuw stroomt.
In Vasse werken we bij de Boakenkampsweg en de Beekzijdeweg aan een robuust watersysteem. Daarmee kunnen we beter water vasthouden, behouden we een goede waterkwaliteit en de waterdieren kunnen blijven migreren.
Voor het derde achtereenvolgende jaar hebben we te maken met droogte. Het is nog maar vroeg in het jaar, maar we zien al weer waterlopen droogvallen op de hoge zandgronden. Een korte fotoreportage uit het veld door onze medewerker Willie Werkman.
Vandaag is het NOS journaal op bezoek geweest bij Vechtstromen. Als onderdeel van een grotere reportage, wilden ze graag weten of we ook droogtemaatregelen nemen samen met grondeigenaren, natuurbeheerders, agrariërs en ondernemers.