Bodem verzadigd, watersysteem vol en waterschap waakzaam

Gepubliceerd op 17 november 2023

De maand oktober was recordnat en ook november is wisselvallig begonnen. De grondwaterstanden zijn daardoor momenteel hoog en de bodem is op veel plaatsen verzadigd. Ook de watergangen zitten vol, maar het zorgt nog niet voor grote problemen. Het waterschap is waakzaam en houdt de weersvoorspellingen, waterpeilen en afvoerverwachtingen doorlopend in de gaten. Daarbij wordt ook de veiligheid van Sinterklaas en zijn gevolg niet vergeten.

Op dit moment staat het grondwater op veel plaatsen hoog en is de bodem verzadigd. Ook het watersysteem, dat onder meer bestaat uit sloten, beken en rivieren, zit vol. Dit water willen we in principe vasthouden in ons gebied, zodat we nu al een buffer opbouwen voor een mogelijk droge zomer. Maar we hebben aan de andere kant ook ruimte nodig om een eventuele grote regenbui op te kunnen vangen in het gebied. Daarom is besloten om toch een grote hoeveelheid water af te voeren, bijvoorbeeld via de Vecht. De stuwen staan daar dan ook allemaal laag, met als gevolg een hoge stroomsnelheid van het water. Het laat goed zien welke keuzes er het hele jaar door moeten worden gemaakt om zowel droge als natte weersextremen zo goed mogelijk aan te kunnen.

Helaas moeten we er door de grote afvoer van de Vecht, met grote stroomsnelheden, ook voor kiezen om niet toe te staan dat Sinterklaas en zijn gevolg morgen via het water naar Hardenberg varen. We vinden dat natuurlijk heel jammer, maar het waterschap vindt de veiligheid van de Sint en al zijn helpers te belangrijk. We vragen om zijn begrip.

Datzelfde geldt voor kanovaarders. We raden hen ten zeerste af om nu de Dinkel, de Regge of één van de andere rivieren met kanoroutes in ons gebied op te gaan.

Rijn en IJssel

Sinds 15 november is de afvoer aan het stijgen door de vele neerslag die afgelopen week is gevallen. Er is een 75% kans tot opschaling naar code geel (NAP +13 m; 5.510 m3/s).

De waterstand op de Rijn en IJssel heeft geen effect op de waterstanden in ons beheergebied. Deze watersystemen zijn namelijk gescheiden van elkaar. Dus als de Rijn buiten zijn oevers treedt, betekent dat niet meteen dat er ook bij ons problemen zijn.

Weer en weersverwachting

Vandaag zijn er alleen in het zuiden en westen enkele buien. Van zaterdag tot en met maandag wordt er regen en meer wind verwacht. met regen. Op de lange termijn blijft het Aanhoudend wisselvallig met dagelijks kans op neerslag.

Neerslag afgelopen 30 dagen

Gerekend over de afgelopen 30 dagen is er op weerstation Twenthe maar liefst 149 mm regen gevallen, tegen normaal 59. In het noorden van ons gebied, op weerstation Hoogeveen, viel over de afgelopen 30 dagen ook 149 mm regen, tegen normaal 72 mm.

De exacte neerslaghoeveelheden zijn onzeker en kunnen lokaal sterk verschillen. De meetstations geven een beeld van de lokale omstandigheden.

Grondwater

Het grondwater zit in ons hele beheergebied ruim boven gemiddeld. Bij 90% van onze grondwatermeetpunten is de grondwaterstand hoger dan normaal, en  bij 80% zelfs zeer hoog. De verwachting is dat de grondwaterstand de aankomende week ongeveer gelijk blijft.

Doordat de grond zo verzadigd is met water, kan nieuwe regen niet meer de bodem in zakken. Het water stroomt dan direct naar sloten en greppels. Door deze snelle afstroming van de neerslag, kunnen er makkelijk hoge waterstanden en overstromingen optreden als er in korte tijd veel regen valt. We houden daarom de weersvoorspellingen goed in de gaten en kijken continu welk effect het weer kan hebben op de waterstanden.

Oppervlaktewater

Momenteel heeft de Vecht bij Emlichheim een afvoer van circa 65 m3/s. Deze afvoer komt meerdere dagen per jaar voor. Volgens de huidige modelverwachting zal de afvoer de komende dagen wat afnemen, maar begin volgende week is een nieuwe stijging mogelijk. We houden in de gaten hoe de waterstanden zich ontwikkelen.

Bij Gronau heeft de Dinkel momenteel een afvoer van circa 11 m3/s. Volgens de huidige modelverwachting zal de afvoer iets toenemen. Op enkele plekken is de Dinkel flink buiten haar oevers getreden? Zie de webcam bij de Dinkel. Dit gebeurt vaker en leidt echter nog niet tot grote problemen.