Hoog water, nog meer neerslag en storm, waterschap paraat

Gepubliceerd op 21 december 2023

Het blijft nat, ook de kerst valt in het water. De komende week wordt wederom veel neerslag verwacht. Ook via de rivieren de Vecht en Dinkel komt veel water ons beheergebied vanuit Duitsland binnen. De afgelopen 30 dagen is er zowel op weerstation Twenthe als Hoogeveen bijna de dubbele hoeveelheid neerslag gevallen als normaal. Dat zien we ook terug in ons watersysteem. De (grond)waterstanden zijn hoog, de grond is verzadigd en daardoor reageren de waterpeilen snel op nieuwe neerslag. Naar verwachting zal de hoogste waterstand rond de kerstdagen worden bereikt. Wij zijn alert en nemen maatregelen om overtollig water zo snel mogelijk af te voeren. Onze gemalen draaien volop en het Banisgemaal is ingezet om Almelo tegen natte voeten te beschermen.

Het hoge water heeft tot nu toe nog niet voor grote problemen gezorgd. Lokaal kan er wel overlast ontstaan en daar nemen we maatregelen. Ons snel reagerende watersysteem zorgt ervoor dat we alert moeten zijn voor nog meer regen. We houden daarom de weersvoorspellingen goed in de gaten.

Grondwater

Op dit moment staat het grondwater op de meeste plaatsen hoog en is de bodem verzadigd. Het grondwater zit in ons hele beheergebied ruim boven gemiddeld. De verwachting is dat de grondwaterstand de komende week nog stijgt.

Oppervlaktewater

Ook het watersysteem, dat onder meer bestaat uit sloten, beken en rivieren, zit vol. Er wordt de komende week nog veel neerslag verwacht, daarom voeren we veel water af, bijvoorbeeld via de Vecht. De stuwen staan laag en de gemalen draaien volop. Met als gevolg een hoge stroomsnelheid van het water. Daarnaast zijn op een aantal kwetsbare plekken extra pompen geplaatst. Ook op de hoge zandgronden staan de stuwen nu op winterpeil om water af te voeren, vasthouden heeft op dit moment geen zin omdat de bodem al helemaal verzadigd is.

De Vecht bij Emlichheim heeft een afvoer van circa 60 m3 per seconde. Volgens de huidige modelverwachting zal de afvoer de komende dagen toenemen tot ongeveer 60-140 m3 per seconde, waarbij de piek wordt verwacht op dinsdag 26 december.

Bij Gronau heeft de Dinkel momenteel een afvoer van circa 12 m3 per seconde. Volgens de huidige modelverwachting zal de afvoer toenemen tot ongeveer 12-55 m3 per seconde, op zondag 24 december. De afvoer van de Dinkel stijgt mogelijk nog verder na zondag. We houden de ontwikkeling van de waterstanden scherp in de gaten. we verwachten waterstanden die eens in de 10 jaar voorkomen, echter zijn de weersverwachtingen zijn nooit 100% nauwkeurig, dus dit is nog onzeker.

Weer en weersverwachting

De komende dagen worden flinke buien verwacht en donderdag 21 december komen in de loop van de ochtend en middag overal zware windstoten voor vanwege storm Pia. Vrijdag valt er wat minder neerslag, in het weekeind en tijdens de kerstdagen is het aanhoudend wisselvallig met dagelijks regen of buien en vrij veel wind.

Na de kersdagen is er grote kans op een wisselvallig en (zeer) zacht weertype.

Neerslag afgelopen 30 dagen

Gerekend over de afgelopen 30 dagen is er op weerstation Twenthe 107 mm regen gevallen, tegen normaal 67. In het noorden van ons gebied, op weerstation Hoogeveen, viel over de afgelopen 30 dagen 120 mm regen, tegen normaal 69 mm.

De exacte neerslaghoeveelheden zijn onzeker en kunnen lokaal sterk verschillen. De meetstations geven een beeld van de lokale omstandigheden.


Welke maatregelen nemen we?

Onze medewerkers watersysteem zijn 24 uur per dag bezig om het water in goed banen te leiden in ons hele gebied:

  • Zij voeren dagelijkse inspecties uit en houden dijken, rivieren, beken, gemalen, riolen in de gaten. Ook met de kerstdagen.
  • Onze gemalen draaien op volle toeren om het water zo snel mogelijk af te voeren om wateroverlast en overstromingen te voorkomen.
  • Het Banisgemaal is ingezet om het overtollige water om Almelo heen te leiden.
  • We houden de weersverwachtingen en waterstanden 24/7 in de gaten en nemen maatregelen waar nodig.
  • De crisisorganisatie (de organisatie die zich bezighoudt met crisisbeheersing, veelal onder leiding van de Veiligheidsregio) van ons waterschap is actief en monitort de actuele en lokale situatie.
  • Roosters worden gecontroleerd en schoongemaakt wanneer er takken, blad of afval de doorstroom belemmeren.