Let op snelle stroming in rivieren

Laatst gepubliceerd op 10 augustus 2023

Vanaf donderdag lijkt het beter weer te worden, met temperaturen tot 25 graden. Wilt u het water op met een kano, bootje of een sup, houd er dan rekening mee dat het water plaatselijk nog snel kan stromen. Door de vele neerslag wordt er via beken, rivieren en kanalen namelijk veel neerslag afgevoerd en kan er sterke stroming zijn. Zwemmen in rivieren en kanalen raden wij sterk af. Je weet nooit wat er onder water ligt en ook de waterkwaliteit is onbekend. Bovendien staat er nu dus sterke stroming. Wilt u zwemmen, doe dat dan in officieel aangewezen zwemwater.

Wij adviseren u goed op te letten wanneer u het water op gaat. Het is niet altijd aan het water te zien hoe snel het stroomt en waar onderstroming ontstaat. Laat uw kinderen, maar ook uw hond niet uit de boot of kano in het water springen. Vooral in de buurt van stuwen kan er sterke stroming staan.

Zwem in officiële zwemwaterlocaties

Wij raden het af om te gaan zwemmen in beken, rivieren en kanalen, zeker bij hoog water en sterke stroming. De afvoer in de Vecht is op dit moment bijvoorbeeld 45 m3 per seconde en dat is stevig. Wanneer u wilt gaan zwemmen in natuurwater, doe dit dan in de officieel aangewezen zwemwaterlocaties. Van dit water wordt ook de kwaliteit gecontroleerd.

Wij controleren van 1 mei tot 1 oktober regelmatig de kwaliteit van het zwemwater van de 46 officieel aangewezen zwemwaterlocaties in ons gebied. Check voordat je gaat zwemmen of de kwaliteit van het zwemwater goed is. Dit kun je vinden op www.zwemwater.nl en in de zwemwater app.