Regge


De Regge is een natuurlijk ingerichte rivier die prachtig door het Overijsselse landschap kronkelt.

Hij begint ten zuiden van Diepenheim bij de Schipbeek en mondt na ruim 65 kilometer uit in de Overijsselse Vecht bij Ommen.

Een natuurlijke, kronkelende rivier voert het water minder snel af. In natte perioden overstromen aanliggende percelen in het Reggedal. Hierdoor wordt wateroverlast voorkomen. Ook wordt het grondwater hierdoor aangevuld, waardoor verdroging in de zomer wordt tegengegaan. Naast water en landbouw is natuur een belangrijke functie in het Reggedal. Veel voormalige landbouwpercelen zijn omgevormd naar nieuwe natuurgebieden. De rivier is een belangrijk leefgebied voor planten en dieren. Ook is er veel ruimte voor recreatie op of aan het water en is het stedelijk gebied vaak afgestemd op de Regge.  De Regge geeft rust, ruimte, plezier en beleving.

Reggedal Enter dronefoto

Excursies

Ben je geïnteresseerd in een excursie langs de Regge? Je bent van harte welkom om met één van onze vrijwilligers op pad te gaan. Zij kunnen van alles vertellen over ons werk aan schoon, veilig en voldoende water.

excursies1

Beleef het Reggedal

Het Reggedal is een bijzonder mooi gebied om te ontdekken. Dit kan per fiets, te voet of met de boot. Er zijn mooie wandel- en fietsroutes te vinden en er is vanalles te beleven.

Bij een bezoek aan de Enterse Waarf kun je ontdekken hoe zompen (historische platbodems) werden gebouwd. Er is ook een speciaal ingerichte educatieruimte met allerlei interessante wetenswaardigheden over het Reggedal en de zompen. Bezoek ook eens havezate Schuilenburg of de Pelmolen ter Horst, deze zijn zeker de moeite waard.

Samenwerken in het Reggedal

Wij werken continu aan schoon, voldoende en veilig water en dit doen we niet alleen. We werken wij samen met onze inwoners en partners, zoals provincie, gemeenten, natuurorganisaties, landbouworganisaties, recreatieondernemers en bedrijven.