Dinkel


De Dinkel is een unieke grensoverschrijdende rivier en is belangrijk voor de afvoer van water uit Nederland én Duitsland. De Dinkel kronkelt zo'n 46 kilometer door het oosten van Twente. De oorsprong ligt net over de grens tussen Coesfeld en Ahaus. Bij Gronau stroomt het water Nederland in om vervolgens bij Lattrop weer naar onze Duitse buren te stromen. Bij Neuenhaus mondt de Dinkel uit in de Vecht en wordt vanaf daar de Overijsselse Vecht genoemd. Het water heeft dan een afstand van maar liefst 95 kilometer afgelegd.

Er zijn maar weinig rivieren in Nederland die zo’n mooi natuurlijk karakter hebben als de Dinkel. Vooral in het zuidelijke deel kronkelt (meandert) het water door het landschap. De Dinkel neemt aan de ene oever stukjes land weg (afkalving) en voegt aan de andere kant weer land toe (aanwas). Op deze manier verandert de loop van de rivier continu, net als het aangrenzende landschap. Landbouw en natuur zijn als een mozaïek in elkaar vervlochten. Het middendeel heeft een cultuurhistorisch karakter met Landgoed Singraven in Denekamp als centraal punt met daaromheen oude waterbouwkundige werken. In het noordelijk deel is de landbouw sterk aanwezig en is het belangrijk om het water goed af te voeren, zodat de grond niet te nat wordt.

Stuw Singraven

Beleef het Dinkeldal

Het Dinkeldal is een prachtig gebied om te ontdekken per fiets, te voet of per kano. Er zijn mooie wandel- en fietsroutes en interessante activiteiten te beleven. Het Lutterzand bij de Lutte (Losser) is zeker de moeite waard om te bezoeken. Op landgoed Singraven vind je in de dorsloods een tentoonstelling met allerlei informatie over de Dinkel en het landgoed.Deze tentoonstelling is geopend tijdens de openingstijden van de Landgoedwinkel

Samenwerken in het Dinkeldal

Wij werken continu aan schoon, voldoende en veilig water. Maar dat doen wij niet alleen. Dat doen wij samen met onze inwoners en partners, zoals provincie, gemeenten, natuurorganisaties, landbouworganisaties, recreatieondernemers en bedrijven. Daarnaast werken wij nauw samen met onze Duitse partners. De Dinkel houdt immers niet op te bestaan zodra ze de grens oversteekt. Daarom is er veelvuldig afstemming en worden de maatregelen zoveel mogelijk op elkaar afgestemd.