Varen en kanoën

Gepubliceerd op 9 april 2021

Varen op de Vecht tussen Ommen en de Duitse grens

Het Overijsselse Vechtdal is een prachtig gebied om vanaf het water te beleven. Na 100 jaar is de Vecht weer helemaal bevaarbaar tussen Zwolle en de Duitse grens. Om iedereen te laten genieten van de Vecht, gelden er een aantal voorwaarden en uitgangspunten met betrekking tot het varen in het gebied van waterschap Vechtstromen, tussen Ommen en de Duitse grens. Vanuit het programma Ruimte voor de Vecht werken we momenteel aan een gezamenlijk, nieuw vaarconcept voor het gehele Vechtdal.

Meer informatie over varen op de Vecht

Kanoën op de Dinkel

Kanoën op de Dinkel is alleen toegestaan in de periode van 1 sept t/m 31 maart en u dient in het bezit te zijn van een vergunning. Met andere vaartuigen mag u niet op de Dinkel. U kunt de vergunning aanvragen via het omgevingsloket.

  • Geef daarbij aan met hoeveel kano’s u wilt gaan varen en op welke data u de Dinkel op wilt.
  • Binnen vijf werkdagen krijgt u van ons antwoord en weet u of uw aanvraag is goedgekeurd.

Let op!

We vinden het fijn als kanovaarders willen genieten van de mooie Dinkel. In geval van een lange droge periode kan de Dinkel echter erg ondiep zijn. Tijdens de kanotocht moet je dan flinke stukken klunen of de kano door ondiepe en droge stukken trekken. Het is daarbij niet toegestaan om buiten de daarvoor aangegeven plaatsen aan land te gaan.

Kanoën en varen op de Regge

Op de Regge kun je vrij kanoën en varen, mits de boot niet gemotoriseerd is. Fluisterbootjes vallen onder gemotoriseerd varen. Voor het varen met een fluisterbootje moet dan ook een vergunning bij het waterschap worden aangevraagd. Binnen vijf werkdagen krijgt u van ons antwoord en weet u of uw aanvraag is goedgekeurd. U kunt uw vergunning aanvragen via het omgevingsloket.


Kanovaren in Overijssel

400 km kanoroutes

Overijssel is één van de mooiste kanoprovincies van Nederland. Wilt u Overijssel ontdekken als ideale kanoprovincie dan is het boekje "Kanovaren in Overijssel" 400 km kanoroutes een handige leidraad.

De bevaarbare waterlopen in de mooie omgeving van waterschap Vechtstromen zijn grotendeels opgenomen in de bestaande kanoroutes. Bij een groeiend aantal outdoorbedrijven in het gebied zijn kano's te huur of kunnen onder begeleiding tochten worden gemaakt. Het waterschap waarschuwt dat het water bij stuwen, maar ook op verschillende andere plaatsen, gevaarlijk kan zijn.

Boekje Kanovaren in Overijssel

Het boekje "Kanovaren in Overijssel"- 400 km kanoroutes" is verkrijgbaar bij de VVV's, kanoverhuurbedrijven in Overijssel en de boekhandels in het hele land.

Een handig hulpmiddel om kanoroutes te vinden is Kanoweb