Beleef water in de meivakantie

Gepubliceerd op 29 april 2024

Van 29 april tot en met 12 mei vinden de Twentse Waterweken plaats. Verspreid door heel Twente worden er dan allerlei activiteiten georganiseerd voor jong en oud over het thema water. Zo brengt Vechtstromen op een leuke manier het werk van het waterschap onder de aandacht. Wat doen we bijvoorbeeld tegen droogte en wat is baggeren eigenlijk? Ook is er een open dag op de zuivering Vriezenveen. Al onze activiteiten zijn gratis.

De Twentse waterweken sluiten aan op de landelijke Week van Ons Water. In de Twentse Waterweken ligt de nadruk op droogte. Steeds vaker hebben we namelijk te maken met weersextremen, waarbij het in de winter veel natter is en in de zomer juist veel droger. Tijdens zo’n droge periode kunnen hoosbuien ontstaan, waarbij in korte tijd enorm veel regen valt. Dat heeft vervelende gevolgen voor mens, dier en natuur. Goed waterbeheer is daarom heel belangrijk.

Nieuw geopende zuivering toegankelijk voor publiek

Tijdens de Twentse waterweken laten we van dichtbij zien hoe het waterbeheer in Twente eruitziet. Zo heb je bijvoorbeeld de unieke mogelijkheid om onze nieuwe rioolwaterzuivering in Vriezenveen te bezoeken. Daar maken we het water schoon dat via de wc en het doucheputje wordt weggespoeld. Super interessant om een keer te zien hoe dat gebeurt. Deze gloednieuwe installatie in Vriezenveen is net geopend en normaal gesloten voor publiek. Maar speciaal voor de Twentse waterweken zetten we de deuren op woensdag 1 mei wagenwijd open.

Glanerbeek: een bijzonder project

Het waterschap zorgt ook voor voldoende, schoon en veilig water in beken, vijvers en sloten. Dat kun je gaan bekijken bij de Glanerbeek. Die hebben we haar natuurlijke karakter teruggegeven. Het is een bijzonder project, want we hebben daar op de grens van Nederland en Duitsland intensief samengewerkt met Duitse collega’s. Onze enthousiaste en deskundige projectleider neemt je mee op een prachtige wandeling langs de beek. TIP: Combineer je bezoek aan de Glanerbeek met een bezoek aan het naastgelegen voedselbos.

Baggeren… wat is dat eigenlijk?

Of kom kijken bij de werkzaamheden aan de vijver aan de Broekmaten in Den Ham waar we de vijver opnieuw inrichten. Hier leggen we natuurvriendelijke oevers aan en de vijver wordt gebaggerd. De aannemer en projectleiders van het waterschap en de gemeente maken samen met jullie een rondje om de vijver en vertellen alles over de werkzaamheden, biodiversiteit, waterbeheer en de plannen voor de toekomst. Voor de kinderen is er een leuke speurtocht.

Kinderactiviteiten tijdens de Twentse waterweken

Andere kinderactiviteiten zijn waterbeestjes zoeken op 1 mei in Mander. Een activiteit die we samen organiseren met Landschap Overijssel. Waterdiertjes zoeken kan ook op onze kindermiddag op zondag 12 mei in Enschede. Daarnaast zijn er nog veel meer kinderactiviteiten in het park gericht op het thema bodem en water. Een superleuke en leerzame middag dus.

Excursies Regge, Doorbraak en Kristalbad

Wie wil genieten van onze prachtige Regge, de Doorbraak of het Kristalbad kan meedoen met excursies. Laat je overweldigen door de prachtige omgeving en wandel mee en laat je inspireren door onze gidsen. Aanmelden is verplicht, deelname is gratis.