Blauwalgen


In water dat niet te snel stroomt komen blauwalgen (groep algen die bij overmatige bloei giftig kunnen zijn) voor. Met hun blauwgroene pigment kunnen ze erg goed licht opvangen waardoor ze snel groeien. Als de temperatuur van het water hoog wordt, overheersen ze andere soorten algen en kunnen ze een drijflaag vormen.

Welk gevaar veroorzaken blauwalgen (groep algen die bij overmatige bloei giftig kunnen zijn)?

Blauwalg is een bacterie die giftige stoffen produceert waar mensen en dieren ziek van kunnen worden. Als mensen het water binnen krijgen, kan het maag- en darmklachten veroorzaken. Contact met het water kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Ook kunnen mensen pijn in hun hoofd, oren en ogen krijgen en sloom worden. Daarnaast komen duizeligheid, ademhalingsproblemen en kramp voor. Ook huisdieren die water met blauwalgen binnenkrijgen kunnen ziek worden.

Het waterschap plaatst geen waarschuwingsborden bij aanwezigheid van blauwalg. Dit om schijnveiligheid te voorkomen op plekken waar (nog) geen borden zouden staan.


blauwalg 016

Wat doet het waterschap?

Wij controleren in de zomer de kwaliteit van het zwemwater. Is er blauwalg aangetroffen, dan kondigt de provincie een waarschuwing, negatief zwemadvies of een zwemverbod af.

Wat kunt u zelf doen?

Neem waarschuwingen over blauwalg serieus. Vermijd contact met het besmette water en zorg dat uw huisdieren er niet mee in aanraking komen. Bent u toch in aanraking met het water gekomen? Was uw handen en/of neem een douche.

Zwem in officiële zwemwateren, hier wordt regelmatig gecontroleerd op  kwaliteit. Zie www.zwemwater.nl voor een zwemplas bij u in de buurt!