Aan de slag met ... een duurzame leefomgeving


Iedereen kan een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzame leefomgeving. Door bijvoorbeeld heel simpel afval op te ruimen, zodat het niet in het water en de natuur terecht komt. Want veel kleine bijdragen hebben een groot effect! Er zijn al heel wat waterbazen, zoals Annie de Groot en Lynn van Petersen, die het groene en goede voorbeeld geven!

Word een waterbaas-roze

Wat kunt u zelf doen?

Annie

Waterbaas Annie ruimt afval op in het Kristalbad

Laat alleen voetstappen achter

Vanaf de twee uitkijktorens heb je een prachtig overzicht over het Kristalbad tussen Hengelo en Enschede. Het gebied speelt een belangrijke rol in het regionale waterbeheer, omdat er heel veel water opgeslagen kan worden dat afkomstig is uit Enschede en houdt Hengelo bij hoog water droge voeten. Het is een prachtig natuurgebied met fiets- en wandelpaden waar volop gerecreëerd wordt.

Annie de Groot wandelt regelmatig een rondje door het gebied met een verrekijker in de aanslag, ze raapt tijdens het wandelen afval. Vaak vult ze wel een zak vol met rotzooi dat door andere mensen is achtergelaten.  "Soms vind ik een grote hoeveelheid troep en dan bel ik Twente Milieu of Vechtstromen. Zij halen het op”. Uiteraard zien ook wij het liever anders. Gooi je afval in een afvalbak of neem het mee naar huis en laat het niet achter in de natuur!

Ploggen geeft energie

De jaarlijkse opruimactie bij de Wilgenweard in Nijverdal langs de Regge is helaas telkens weer een succes. Al kano-varend, wandelend of joggend halen veel mensen afval uit het water. Plogging, noemt Marjan Freriks, initiatiefnemer van de opruimactie, het. “Plogging is een samenvoeging van de woorden ‘plocka’ (plukken in het Zweeds) en jogging. Het is een activiteit waar je met extra goed gevoel van thuiskomt: je bent zelf lekker actief bezig met troep opruimen en laat de natuur, waarvan je geniet, schoon achter!

Jaarlijks organiseert zij de opruimactie, waarvoor best veel aanmeldingen zijn. Dat geeft ontzettend veel energie. Ook heel veel jongeren doen aan de opruimactie mee. Lynn (foto) vertelt, “Na zo'n dag halen we wel 40 tot 50 zaken afval op. Het is gewoon schandalig wat mensen weggooien. Samen moeten we de Regge aantrekkelijk en schoon houden”. Het is jammer dat de opruimactie nodig is, maar we zijn erg blij met het initiatief!

Lynn

Lynn houdt de Regge schoon

Deze waterbazen gingen u voor

Waterbaas Annie

Waterbaas Annie houdt de natuur schoon
video: Waterbaas Annie houdt de natuur schoon

Waterbazen Imke en Saar

Waterbazen Imke & Saar maken de Regge een stukje schoner
video: Video Imke & Saar maken de Regge een stukje schoner