Op een gewone zuivering worden de bacteriën (het slib), die na reiniging van het afvalwater overblijven, deels in het zuiveringsproces hergebruikt en het overschot wordt afgevoerd. Bij Energiefabriek gaat dat overschot aan slib eerst in een snelkookpan (de TDH-reactor) , die in korte tijd en op hoge temperatuur het slib kapot kookt. Dit slib breekt dan beter af in de gistingsbollen waardoor meer biogas ontstaat. Dit biogas wordt in een motor verbrand en de daaraan gekoppelde dynamo maakt hier elektriciteit van. Daarnaast staat er op de waterzuivering nog een deelstroombehandeling die het restwater dat ontstaat bij de eindontwatering van het slib in een speciale watertank op een energiezuinige wijze behandelt. Zo kan dit restwater daarna door de zuivering weer worden gereinigd.
Meer gedetailleerde informatie vindt u in de folder over de Energiefabriek. Een download van deze folder vindt u onderaan deze webpagina.
Door op de waterzuivering in Hengelo een Energiefabriek te bouwen kunnen we onze eigen energie produceren en hoeven we geen energie in te kopen. In het geval van de Energiefabriek leveren we zelfs energie aan het elektriciteitsnet.
Doordat we het slib in Hengelo en van een aantal andere zuiveringen vergisten hoeven we minder slib af te voeren naar de slibverbrandingsinstallatie in Moerdijk. We houden minder slib over en dat hoeft niet over de weg (slecht voor het milieu) vervoerd te worden en omdat we minder aanleveren is de rekening ook een stuk lager. Omgerekend nemen de totale kosten met 1,5 miljoen per jaar af.
Toen enkele jaren geleden de slibbehandeling van de zuiveringen in Enschede en Hengelo ingrijpend gereviseerd moesten worden, besloot ons waterschapsbestuur te kiezen voor een innovatieve aanpak die de zuivering toekomstbestendiger zou maken. Kostenreductie en milieuwinst vormden de uitgangspunten voor een businesscase die was gebaseerd op twee vernieuwingen:
De Energiefabriek Hengelo kan in de toekomst, naast het leveren van energie ook uitgroeien tot een locatie voor het terugwinnen van nutriënten (voedingsstoffen voor planten, veelal stikstof en fosfaat) en grondstoffen. Dit doen we nu nog niet.
Meer gedetailleerde informatie vindt u in de folder over de Energiefabriek. Een download van deze folder vindt u onderaan deze webpagina.