Nieuwe mijlpaal Energiefabriek: slib van 20 rwzi’s gaat nu naar Hengelo

Gepubliceerd op 5 november 2020

Een nieuwe mijlpaal binnen het project De Energiefabriek: de slibverwerking Hengelo draait op volle toeren en functioneert nu als centrale slibverwerking voor Vechtstromen. De installatie verwerkt nu het slib van 20 van de 23 rioolwaterzuiveringen uit Twente en het Vechtdal en maakt er gas en uiteindelijk elektriciteit van. De slibverwerking in Emmen vergist het Drentse slib van Emmen, Sleen en Coevorden.

Afronding project Energiefabriek

Van poep zoveel mogelijk stroom maken. Dat is wat de Energiefabriek van waterschap Vechtstromen in Hengelo doet. Als de Energiefabriek helemaal 'af' is, wordt de eigen rioolwaterzuivering in Hengelo van energie voorzien plus nog eens 3.500 huishoudens. Ook hoeft er veel minder slib, het restproduct van het zuiveringsproces, afgevoerd te worden. De realisatie van de Energiefabriek begon in 2014 en wordt naar alle waarschijnlijkheid eind 2020 afgerond.

We zijn volop aan de slag met de zogenaamde laatste loodjes van dit duurzame en innovatieve hoogstandje. De verwachting is dat het project aan het eind van het jaar/begin 2021 is afgerond.