Werkzaamheden renovatie rioolgemaal gestart


In het voorjaar van 2020 zijn de voorbereidende werkzaamheden voor de renovatie van het rioolgemaal Klazienaveen afgerond. Het huidige rioolgemaal wordt volledig vervangen door een nieuw ondergronds gemaal. Inmiddels is de aannemer gestart met de uitvoer en aanleg van het ondergrondse gemaal.

De werkzaamheden vinden plaats vanaf het Kruiwerk tot een stuk voorbij het huidige gemaal aan de Molenwijk Oostzijde en vanaf de beek tot net voorbij het bassin.

De werkzaamheden starten in het voorjaar van 2020. Als alles volgens verwachting verloopt, ronden we de werkzaamheden in het najaar van 2020 af.

Wat gaat de aannemer doen

De aannemer sloopt voor de bouwvak het bassin en plaatst een nieuwe gemaalput. In deze periode worden ook de nieuwe rioolbuizen en putten op 4,50 meter diepte aangebracht. Na de bouwvak legt de aannemer het leidingwerk aan en wordt de elektrakast buiten bij het gemaal geplaatst. Als laatste wordt de bestrating aangelegd en een nieuw hekwerk geplaatst. Uiteraard werkt de aannemer volgens de, door de overheid gestelde, voorzorgsmaatregelen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen.

Bereikbaarheid

Het bouwterrein is afgezet met bouwhekken en voorzien van waarschuwingsborden. De kruising Kruiwerk – Molenwijk Oostzijde is tijdens de renovatie vrij voor doorgaand verkeer. Ter hoogte van deze kruising, neemt het werkverkeer vanaf het bouwterrein weer deel aan het openbare verkeer. Wij realiseren ons dat de renovatie enige overlast en hinder kan opleveren. Daarom doen we er alles aan om dit tot een minimum te beperken.

Wat is een rioolgemaal?

Een rioolgemaal zorgt voor het verpompen van afvalwater via een persleiding naar een verder weg gelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie. De pompen in het rioolgemaal leveren de druk om het water door de persleiding te persen. (zie illustratie).

Het rioolgemaal Klazienaveen verpompt het afvalwater van Klazienaveen, Weiteveen en Zwartemeer naar onze rioolwaterzuiveringsinstallatie in Emmen.