Veelgestelde vragen & antwoorden
Het Willem Wolthuispad maakt gebruik van beschikbare wandelstructuren, zoals onderhoudspaden langs watergangen die worden opengesteld. We zijn met de eigenaar van de wandelstructuren in het projectgebied (o.a. van het Willem Wolthuispad) in gesprek over het ontwerp, zodat diegene kan beoordelen of er wijzigingen moeten komen in de ligging van wandelmogelijkheden en welke dat zijn
Waterschap Vechtstromen voert het maaibeheer uit voor het deel van het Willem Wolthuispad dat over het onderhoudspad langs de watergang loopt. Gemeente Hardenberg maait de rest van het Willem Wolthuispad.
In de huidige opzet van het plan zijn geen permanente ligplekken en/of voorzieningen voor overnachting voorzien.
De aanleg van een botenhuis zit niet in de plannen van gemeente Hardenberg, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen mogelijkheid is. Wellicht is dit bijvoorbeeld als burgerinitiatief in te vullen.
Ja, dit maakt onderdeel uit van de eisen waar het ontwerp aan moet voldoen.
Open water kan risico’s opleveren voor kinderen die niet zwemvaardig zijn. In het ontwerp wordt rekening gehouden met voorzieningen om uit het water te komen. Daarnaast is het ook de verantwoordelijkheid van ouders/verzorgers om kinderen te wijzen op de risico’s en in de gaten te houden.
In het ontwerp van gemeente Hardenberg wordt rekening gehouden met een (deels) inclusieve inrichting. Dat betekent dat (een deel van) de paden geschikt is voor rolstoelgebruikers.
Ja, die komen er.
Het verharden van het gehele Willem Wolthuispad is niet voorzien in de plannen van gemeente Hardenberg.
De ontwikkeling van Vechtrijk Gramsbergen kan een impuls geven aan ontwikkelingen in het omliggende gebied. Deze ontwikkeling valt niet binnen het project Vechtrijk Gramsbergen, maar in de gesprekken met de betrokkenen komt dit wel aan de orde.
Het beheer is afhankelijk van de toekomstige inrichting. Hier worden nog nadere afspraken over gemaakt.
Een charmant idee voor de toekomst. Deze locatie is echter niet in eigendom van de gemeente en valt op dit moment buiten de omvang van het project.
Het lijkt een mooie locatie voor het vuurwerk te zijn. Er zal bekeken worden of dit in te passen is.
De diepgang sluit aan bij de maximale dieptes van de sluizen in de Vecht. Deze bedraagt 1,1 m.
Dit hangt af van de uiteindelijke inrichting van het gebied. Dat is nu nog niet duidelijk. Het natuurdeel heeft als doelstelling ‘kruiden- en faunarijk grasland’. Voor het landbouwdeel beogen we een extensief beheer. Dat betekent dat er geen bemesting op het land zal zijn en dat er eventueel lichtelijk wordt beweid met vee. Bij voorkeur vindt er dus geen intensieve landbouw, zoals akkerbouw, op dit land plaats.
Dit is momenteel nog niet duidelijk en afhankelijk van de uiteindelijke inrichting.
Er wordt nog onderzocht hoe de overstort (noodvoorzieing in een rioolstelsel waarmee bij grotere buien regenwater en verdund rioolwater op het oppervlaktewater wordt geloosd) in het gebied aangesloten gaat worden. Een eis is dat deze niet in de nevengeul uitkomt.
Nee, hier is geen budget voor beschikbaar.
De loop van de Vecht blijft ongewijzigd. De loop van de nieuwe nevengeul ligt nagenoeg vast.
De inlaat komt ergens tussen de stuw en de naastgelegen woning. Hoe deze eruit gaat zien wordt de komende periode onderzocht.
De toegang naar de stuw blijft bestaan, zodat de stuw bereikbaar blijft. Hoe de kruising met de inlaatconstructie wordt ingericht wordt de komende periode onderzocht.
Als er te weinig water beschikbaar is om zowel water door de Vecht als de nevengeul te laten stromen, dan heeft de nevengeul voorrang op de Vecht. De Vecht zal dan geen water afvoeren tijdens hele droge perioden.
Die zal ingepast worden in het gebied. De details worden de komende periode nader onderzocht.
De uiterwaard moet een open gebied blijven. Daar zal het beheer op worden afgestemd.
Nee, doordat er geen bemesting meer mag plaatsvinden, zal de bovenste voedselrijke laag op den duur minder voedselrijk worden en dus verschralen.
De ontwerpen worden doorgerekend. Daarmee brengen we in beeld wat de effecten op de grondwaterstanden in de omgeving zijn. Mocht het zo zijn dat deze effecten ongewenst zijn, dan zullen we het ontwerp aanpassen, zodat deze effecten zo klein mogelijk gemaakt worden. Bovendien monitoren we na de uitvoering de grondwaterstanden door middel van peilbuizen.
We streven er in het ontwerp naar om geen veranderende grondwaterstanden te creëren in het gebied. Ook blijven we na uitvoering blijven de grondwaterstanden monitoren d.m.v. peilbuizen die in het gebied geplaatst worden. Daarmee verwachten we de negatieve effecten van de grondwaterstanden zo klein mogelijk te houden. Mocht er toch schade ontstaan door veranderende grondwaterstanden, dan gaan we hierover met de gedupeerde in gesprek.
Nee, er wordt geen plas-dras gebied aangelegd.
Ja, deze risico's zijn meegenomen. We leggen geen extra geïsoleerde poelen aan, maar we beoordelen wel wat het risico is van het nieuwe ontwerp op de insleep van vogelgriep.
Er zal grond afgevoerd moeten worden. De rijroutes zijn nog niet bekend.
Op dit moment vindt er een archeologisch onderzoek plaats om de waarden inzichtelijk te krijgen. Dit kan betekenen dat er tijdens het ontwerp of uitvoering rekening gehouden moet worden met deze waarden. Waar mogelijk zal visueel aandacht worden besteed aan de archeologische waarden in het gebied.
Voor de uitbreiding van de begraafplaats zijn eerste oriënterende gesprekken gevoerd. Daarnaast is ook nut en noodzaak nog afgewogen en het blijkt dat er nog geen directe noodzaak is om de begraafplaats uit te breiden. Uitbreiding van de begraafplaats is daarom niet op korte termijn voorzien, maar we kijken wel naar mogelijkheden om de vrijkomende grond nuttig toe te passen.
U kunt de actuele planning voor het project terugvinden op onze website: www.vechtstromen.nl/vechtrijkgramsbergen, onder het kopje planning.
De invulling van het kasteel wordt in het ontwerp verder verkend.
Hier is in de eerste fase geen budget voor. Mogelijk volgt dit in een latere fase van het project.